Uus raamat

Urmas Oja 01. september 2008, 00:00

  • Solnessi Arhitektuurikirjastus, 2008
  • Tekstid: Liina Jänes
Sarja "Eesti arhitektuuriraamat" kuuluv väljaanne on juba ei tea mitmes ning sellest on saanud iga-aastane stabiilne toode. Trükis võtab kokku Eesti Kultuurkapitali arhitektuuripreemiate nominendid, seekord siis mullused. Tekstid kirjutab enamasti arhitektuuriteadlane, kes on ka ise kultuurkapitali vastavas žüriis osalenud. Seekord on selleks Liina Jänes. Tegemist on väga soliidse ja lihtsalt arusaadava albumiga, mida sõpradele-tuttavatele, eriti mujal maal, pihku pista.

See raamat peabki olema soliidne ja pretensioonitu, et pääseksid mõjule objektid - ja ka inimesed -, mida Eesti on ühel või teisel aastal esinduslikumateks pidanud.

  • Moskva Rahvusvaheline Arhitektuuriakadeemia, 2006
Tegemist on näitusekataloogiga, mis saadab juba mõni aeg tagasi näidatud väljapanekut.

Huvi tekitab aga see raamaturiiulist mööduja silmis mustvalgeid majapilte täis kaanega, kus on kohe äratuntavad näiteks Valve Pormeistri Jäneda Sovhoostehnikum (1974), Pärnu KEKi linnak (Toomas Rein, 1978), Pirita TOP (Himm Looveer, Ants Raid, Henno Sepmann ja Peep Jänes, 1980) ja Tallinna linnahall (Raine Karp ja Riina Altmäe, 1980).

Tagakaanel on veel mõned "eestlased" ja raamatus sees juba terve hulk suuri meie veneaegseid esindusmaju. Raamat avab lühidalt ja huvi tekitavalt tee omaaegsete suurvormide juurde.

  • Loona Põtter
  • Ajakirjade Kirjastus, 2008
  • Sari: "Aedniku ABC"
Igale krundile ei jätku merevaateid, järvi ega jõgesid. Kuid soov kuulda oma aias veevulinat ja näha veepinnal pilvede peegeldust valdab paljusid aiaomanikke. Aiakujundaja Loona Põtteri raamatu abiga ei olegi nii keeruline ehitada aeda veesilm. Raamat õpetab, kuidas planeerida ja rajada aeda suuremaid ja väiksemaid tiike või ojasid või moodsa lahendusena kuivoja.

Jutuks on asjakohased materjalid, vajalike tööde järjekord, sobilikud kalda- ja veetaimed. Samuti sillakeste või astekivide kavandamine, et veesilm pakuks veelgi enam silmailu. Isetegijale on abiks praktilised nipid, tööjoonised ning mitmekesine fotomaterjal Eestist ja kaugemaltki.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing