Gustavi taltumine leevendas naftahindu

Kadrin Karner 02. september 2008, 00:00

Eile õhtul ennustati, et orkaan Gustav jõuab Ühendriikide rannikule New Orleansi lähedale kella üheksa paiku, teatas Reuters. Ameerika rahvusliku orkaanikeskuse teatel ei pruugi Gustav enam orkaaniks tugevneda, sellest hoolimata kardetakse, et torm räsib raskelt New Orleansi kaitsetamme.

Nafta hind New Yorgi kaubabörsil elektroonilisel turul odavnes tänu tormi vaibumise teadetele 2,3%. Varem oli nafta hind enam kui ühe dollari tõusnud, kui energiafirmad on sulgenud Mehhiko lahel naftatootmise troopilise tormi lähenedes.

Analüütikud olid öelnud, et Gustav võib põhjustada regiooni naftapuurtornidele rohkem kahju kui orkaan Katrina 2005 aastal.

Kartsime, et torm tuleb tugevam, kui ta tegelikult on," ütles Oil & Gas Journal toimetaja Bob Tippee. Tema sõnul on nüüd jõutud arusaamani, et torm ei ole tegelikult nii hirmutav, kui inimesed arvasid.

USA energiaministeeriumi andmetel on Mehhiko lahes 22 maagaasitehast, mis töötlevad päevas 374 miljonit kuupmeetrit gaasi.

Pühapäeva õhtuse seisuga on 96% Mehhiko lahe naftatöötlemisest suletud, ütles USA energiaministeerium. "Kohe pärast tormi möödumist kontrollitakse tekitatud kahjusid ning kui need ei ole väga suured, saab tootmine jätkuda kiiresti ja import taastub peagi," ütles Tippee.

Tema sõnul õpiti 2005. aastal aset leidnud orkaani Katrina tagajärgedest palju. Pärast seda on lahe infrastruktuuriehitisi oluliselt täiustatud, millest tulenevalt eeldatakse seekord palju väiksemaid kahjusid.

"Kuigi Gustav põhjustab mõningaid kahjustusi, on suur tõenäosus, et nafta hinnad langevad veelgi," Alaron Tradingu vanemanalüütik Phil Flynn.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing