Mood nõuab parkalitelt värve

Väinu Rozental 02. september 2008, 00:00

"Värvitud karusnahad on moekaup ja seda moodi dikteerib Itaalia," ütles Raplamaa metsade keskel asuva OÜ Eesti Parkal turundusjuht Aivo Oina lauale moeajakirju asetades.

"Viimane moeröögatus on igasugused täpilisteks ja triibulisteks värvitud karusnahad," ütles Oina ja lisas, et ka nemad on selles vallas esimesi arglikke katsetusi teinud.

Kaks aastat tagasi tegevust alustanud väikefirma Eesti Parkal on spetsialiseerunud eelkõige väikekarusloomade nahkade parkimisele. Firma põhikliendid on Skandinaavia karusloomakasvatajad. "Meil on majanduslikult kõige kasulikum teha välismaa klientidele teenustöid väikeste partiide kaupa," räägis Eesti Parkali peatehnoloog Kaido Pajumaa ja lisas, et loomulikult ei ütle nad ära ka eritellimustest.

Eesti Parkali tuntuim ja mahukaim töö on aasta tagasi Tallinna loomaias surnud jääkaru Franzi naha parkimine enne topisetegija kätte jõudmist. Parasjagu on ettevõttes jahimeeste tellimisel aga töötlemisel selliste eksootiliste loomade, nagu sebra, gnuu ja mägilamba nahad.

Aivo Oina ütles, et kui seni on nad vaid parkimis- ja värvimisteenust osutanud, siis eeloleval talvehooajal hakkavad nad jahimeestelt kokku ostma väikeulukite nahku, et need pärast parkimist Skandinaavia karusnahamessidel maha müüa.

Valga jahimeeste ühistu esimehe ja tuntud taksitermisti Aare Jaama sõnul ärgitaks rebaste, kobraste, nugiste, kährikute ja teiste nahkade stabiilne kokkuost jahimehi väikeulukeid küttima. "Praegu, kui ainuüksi padrun maksab 25-30 krooni, mõtleb jahimees pikalt, kas tasub üldse pauku teha," ütles Jaama. "Suur probleem on ka see, et paljud jahimehed ei oska väikeulukit nülgida nii, et saaks parkimiskõlbliku naha."

Kui omal ajal saime parkalitelt nõndanimetatud kuulikindlat karusnahka, mida oli väga raske õmmelda, siis tänapäevased parkimisfirmad väljastavad ilusat ja pehmet nahka. Kliendid soovivad värvitud karusnahkadest tooteid ka seepärast, et värvitud nahk püsib kauem. Näiteks naturaalse sinirebase nahk läheb ajapikku kollakaks ja hõberebase nahk võtab punaka tooni. Moes on lühikesed kasukad, millega on mugav autos istuda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:42

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing