Hirmu lõhna on võimalik tõesti tunda

02. september 2008, 11:46

Teadlased leidsid imetaja ninas paiknev
pisiorgani, mis tuvastab õhust hirmu lõhna – feromoone, mille kaudu
liigikaaslased annavad üksteisele märku ohusituatsioonist, kirjutas Eesti
Geenikeskus Science’i vahendusel.

Ohuhormoonide tuvastamise organiks osutus nina eesosas paiknev mõnesajast rakust koosnev moodustis - nn Grünebergi ganglion –, mis samanimelise teadlase poolt avastati juba 1973. aastal.

Seejärel vajus organike mitmeks aastakümneks unustusehõlma, kuni paar aastat tagasi leiti sellest retseptor, mis esineb feromoonide tajumisele spetsialiseerunud vomeronasaalorganis (VMO). Veel tuvastati Grünebergi ganglionis selliste valkude olemasolu, mis VMOs feromooniretsetporilt lähtuvat signaali edasi juhivad, vihjates Grünebergi organi võimalikule tarvidusele feromoonide aistimiseks.

Šveitsi Lausanne’i ülikooli teadlase Marie-Christine Broillet juhitud uurimisrühm määras kindlaks, et erinevat tüüpi feromoonidest reageeris Grünebergi ganglion ainult sellistele, mis eritusid laborihiirte hukkamisel. Järgnevalt testisid Broillet ja kolleegid ohuferomoonide mõju hiirtel, kel see organ oli kirurgiliselt eemaldatud.

Kui normaalsed hiired jäid ohuferomooni tundes tardunult paigale, siis Grünebergi ganglionita hiirte käitumisele ei avaldanud see vähimatki nähtavat mõju. Muus osas säilis viimaste haistmismeel täielikult.

Grünebergi ganglion on leitud mitmetel imetajatel, sealhulgas inimesel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. September 2008, 09:54
Otsi:

Ava täpsem otsing