2. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Paljuräägitu võib tõeks saada

Inglismaal ei lähe päevagi mööda, ilma et meedias räägitaks majanduskriisist. Inglise keeles on praegusele olukorrale leitud isegi oma nimi: credit crunch. Kord on see seotud viimase kvartali 0-protsendise majanduskasvuga, kord kinnisvarahindade 10,3protsendise langusega, kord mõne panga või kaubandusketi oodatust väiksema kasumiga.

Inglise keeles on ka käibel fraas, et paljuräägitu võibki tõeks saada, ent see ei takista meediat praegusel kiirel infoajastul teemat õhinaga arutamast. BBC näiteks kutsub nimme kaks vastakate arvamustega meest stuudiosse ja pärib, kui kaua majanduslangus võib kesta.

Pole siis ime, et inimesed kodudes on mures, sest ka poes kaupade hinnad tasapisi tõusevad - inflatsioon on praegu 4,4%. Meedia kinnitab küll, et otsene majanduslangus (inglise keeles recession) pole veel saabunud, sest siis oleks negatiivne majanduskasv järjestikku kahes kvartalis. Ent ma rõhutaksin siinkohal sõna veel - just nagu me kõik tõepoolest ootaks, et selline langus varsti tulebki.

Selline meedia mahitatud ootus on eriti murettekitav poliitilisel tasandil, kus Gruusia sündmuste järel räägitakse Inglismaal külmast sõjast pea iga päev. Ajakirjandusele muidugi meeldivad lühikesed löövad fraasid. Ent nii võib külm sõda tõesti kätte jõuda, ehkki keegi seda otseselt ei soovi.

Briti nooruke välisminister David Miliband kinnitas alles äsja energiliselt, et tema Kiievi-visiit küll suhteid Venemaaga ei teravdanud. Nii tulebki välja, et keegi seda sihilikult ei tee, ent olukord ometi pingestub ja meedial on raske end süüdistustest puhtaks pesta.

Olen veendunud, et meie pisikesel rahval on targem kasutada oma iseseisva mõtlemise reserve ja hoiduda suuremate riikide õhinat kopeerimast. Ent kas on meil neid reserve võtta? Kas keegi neid ehitab ja kogub?

Kutsun kõiki, kel on noori õppivaid sugulasi ja tuttavaid, sellele mõtlema ja panema neid noori osalema Rahvuskultuuri fondi juures toimuval iseseisvat mõtlemist toetaval esseekonkursil. Info on aadressil www.erkf.ee, Tiina Tammani allfondi all.

Autor: Tiina Tamman

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt