Kuidas haiglas võib ära surra?

Gert D. Hankewitz 03. september 2008, 00:30

Kuigi haigla on reeglina koht, kuhu
minnakse häda korral abi otsima, võib seal patsienti tabada ka ebameeldiv
üllatus, nagu näiteks skalpell kõhus või vale doos valet ravimit.

See pole nali, vaid karm reaalsus, milleni jõudis Ühendriikide Meditsiiniinstituudi nimeline mittetulundusühing. Ameerika Ühendriikides, kus on ressurssi ja pealehakkamist, et selliseid uuringuid teha, langeb ajakirja Forbes andmeil aastas umbes 1,5 miljonit inimest haiglas inimliku eksimuse ohvriks.

“Õnnetusi juhtub, kui võtta keeruline süsteem ning inimesed sinna keskele panna,” räägib uuringut tutvustanud doktor Brent James.

James ei pea silmas väikeseid vigu, vaid selliseid, mille eest patsiendid oma eluga maksavad. Näiteks 40 000–100 000 inimest aastas sureb kirurgi vea või sassi aetud rohtude tõttu. Lisaks jätab eluga hüvasti umbes 100 000 inimest, kellele ei mõjunud rohud, mis oleksid pidanud peletama nakkuse, mis oli haiglas pesitsevatest bakteritest alguse saanud.

Niisugused juhud pole võõrad ka meie haiglates. Näiteks anti 2003. aastal Narva haiglas raske sünnituse läbi teinud naisele valesid ravimeid. Õnnetus lõppes naise jaoks fataalselt.

Selle aasta mais kirjutas Eesti Ekspress Tallinna Lastehaiglas toimunud juhtumist, kus õed suutsid imiku ravimise ümber taolise segaduse tekitada, et see lõppes lapsele ravimi kümnekordse üledoosiga. Õnneks avastati viga rohtudega enne, kui jõudis juhtuda halvim.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2008, 19:42
Otsi:

Ava täpsem otsing