Romet Kreek • 3. september 2008
Jaga lugu:

Maailmalõpp juba hindades

Baltika ja Apranga aktsia aasta-pooleteise hinnaliikumisi vaadates võiks küll arvata, et investorite arvates on tarbijad juba kõik kapid rõivaid pungile täis ostnud ning ei kavatse järgmised kümme aastat enam ühtegi riidehilpu hankida.

Tundub, et kõige hullemadki võimalikud stsenaariumid nende ettevõtete ja majanduste kohta ongi juba aktsia hinda sisse arvatud. Aga kui asi ei lähegi nii hulluks?

Julgemad investorid on igatahes juba sellele panustanud. Baltikas aktsia hind on põhjast kerkinud 83 protsenti, Apranga oma 39 protsenti. Minu respekt julgetele.

Huvitav, kuidas läheb ettevõtetel edasi järgmistes kvartalites ning ega aktsiad uuesti põhju testima ei lähe? Kui vaadata hiljuti avaldatud augusti müügitulemusi võrrelduna läinud aastaga, on tulemused tublid. Kas Apranga aktsia püüab Baltika aktsia tõusu kinni?

Baltika üllatas augustis tugeva müügikasvuga. Augustis kasvas müük võrrelduna aasta varasema perioodiga 22 protsenti, 123,9 miljonile kroonile. Eestis kasvas müük kümme protsenti, Lätis 14 protsenti ja Leedus kolm protsenti. Ida-Euroopas kasvas käive 23 protsenti, Kesk-Euroopas 83 protsenti. Kauplusi oli Baltikal 124, müügipinda 24 406 ruutmeetrit.

Kummalisel kombel ei ole kohe kusagil näha Balti riikide kehvemat majanduskliimat. Apranga käive kasvas augustis 24 protsenti, 231,6 miljonile kroonile. Ettevõte müüs esmakordselt kuu ajaga enam kui 50 miljoni liti eest kaupa. Kasv oli Aprangal Baltikast kiirem. Eestis kasvas käive 33,9 protsenti, Lätis 17,8 protsenti ja Leedus 25 protsenti.

Baltika kasum kasvas teises kvartalis aastataguse ajaga võrrelduna 116 protsenti, 18,8 miljonile kroonile. Esimeses kvartalis tuli vastu võtta 11 miljoni kroonine kahjum. Apranga esimene kvartal lõppes ka kahjumis (0,8 miljoni litiga). Teises kvartalis kasum vähenes veidi, 1,6 protsenti ehk 3,63 miljonile litile.

Baltika tulemused on Apranga omadest paremad, kuid Baltika aktsia on hinna-kasumi suhtarvu põhjal oluliselt kõrgemalt hinnatud. Huvitav on see, et aastaga kukkusid aktsiad võrdselt 64 protsenti, kuid tänavu on Baltika aktsia käsi paremini käinud (langus 38 protsenti võrreldes Apranga 53protsendilise kukkumisega).

Kas Apranga aktsialt võib loota elavamat liikumist ülespoole, et Baltikaga kaasas käia?

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas