Piret Reiljan • 4. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Helenius annab palkade alandamisele oma hääle

"Ma usun, et Eestis on palju ettevõtteid, kus palkasid alandatakse. See ei ole populaarne, aga see on elu," sõnas Helenius. Ta selgitas, et kuna viimasel ajal on palgad Eestis tõusnud tootlikkusest oluliselt kiiremini, pidigi varem või hiljem kriis saabuma.

Heleniuse sõnul on Eestil kaks teed. Esimene on see, et palgad lihtsalt külmutatakse ja reaalpalk inflatsiooni arvestades langeb. Teine ja isegi efektiivsem tee on palkade otsene alandamine. "Esialgu koondatakse inimesi, aga kui firmast ikkagi raha kaob, siis peab astuma järgmise sammu ja olemasolevate inimeste palku kärpima," nentis ta.

Heleniuse sõnul pole Eestis paljud ärid konkurentsivõimelised just liiga kiiresti tõusnud palkade tõttu. "Ma olen õnnelik, et Jüri Käo sellise julge soovituse tegi," teatas ta.

ASi Starman juht Peeter Kern ütles, et töötajate palga vähendamine on väga äärmuslik signaal ja see on vajalik väga äärmuslikel juhtudel.

"Tänases majandussituatsioonis, kus inflatsioon on jätkuvalt kõrge ja palgad tõusevad ikka vaikselt edasi, küll aeglasemalt kui varem, ei näe ma enamikus ettevõtetes selliste ekstreemsete lähenemiste järele vajadust, kaasa arvatud Starmanis," rääkis ta.

Kern siiski ei välista palga langetamise võimalust. "Üldiselt oleks see väga-väga viimane väljapääs. Ma ei soovitaks seda kellelegi," lisas Kern.

Kerni sõnul on töötajad oma õigustest informeeritud, et põhipalka ei või seaduse järgi vähendada, ning need ajad on minevik, kui tööandja sai töötaja nurka suruda.

Rimi Hypermarketite keti juht Andrija Lilleoja ei kavatse töötajate palkasid vähendada. "Kokkuhoid tuleb saavutada muude vahendite abil. Rimi eelistab vähendada eelkõige muid tegevuskulusid," lisas ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt