4. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Hollandi dirigent näitab uusi sihte

Rakvere Kolmainu kirikus kõlab uue hooaja avakontserdi avaloona Pärdi võrratu "Magnificat", mis on helilooja üks populaarsemaid ja enam esitatud teoseid. Juhatab koori vastne kunstiline juht ja peadirigent Daniel Reuss Hollandist.

Kokku on avakontserte kolm ning neil esineb Eesti Filharmoonia Kammerkoor koos Tallinna Kammerorkestriga. Kavas on klassikalise muusika meistriteosed mitmest ajastust.

Joseph Haydni "Stabat Materi" esmaettekanne toimus 1767 Eszterhazy õukonnas helilooja juhatusel ning kujunes Haydni eluajal tema tuntuimaks ja kõige enam esitatud vaimulikuks teoseks.

"Stabat Mater" kirjeldab ema hingevalu poja ristilöömise juures. Helilooja komponeeris muusika tolle aja traditsioonilises stiilis, jagades teose aariateks, duettideks, kvartettideks ja koorideks. Solistidena on kaastegevad Kädy Plaas, Iris Oja, Tuomas Katajala ja Uku Joller.

Kontsertidel Narvas ja Tallinnas saab kuulata veel Bachi "Magnificati".

Traditsioonilise missa kõrval on "Magnificat" üks enam viisistatud sakraaltekste, põhinedes Neitsi Maarja kiituslaulul (Luuka 1:46-54).

Bachi "Magnificat" on nende seas säravamaid ja meisterlikumaid. Helilooja kasutab siin oma aja kohta väga suurt orkestrit, mis rõhutab veelgi teose pidulikkust ja suurejoonelisust. Ka see teos on solistidele, koorile ja orkestrile. Lisaks eelmainitud solistidele on selles kaastegevad Kaia Urb ja Juta Roopalu-Malk.

Hollandi dirigent Daniel Reuss on juhatanud paljusid nimekaid koore ja orkestreid kogu Euroopas ning olnud Hollandi kammerkoori Cappella Amsterdam ja Berliini RIAS-kammerkoori peadirigent.

"Oma funktsiooni näen ma eelkõige selles, et hoida ühest küljest koori seniseid traditsioone, teisalt aga tuua sisseuusi elemente ja perspektiive, uut käsitlust ," ütleb Reuss Eesti Filharmoonia Kammerkoori ette asudes.

Autor: Kersti Inno

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt