Orkaanid muutuvad üha tugevamaks

05. september 2008, 15:44

Ookeanide pinnatemperatuuride tõusu
tagajärjel tuleb meil üle elada järjest tugevnevaid torme, ennustavad Ameerika
teadlased ajakirjas Nature avaldatud artiklis.

„Kui ookeanid jätkavad soojenemist, siis eeldame tugevamaid tormituuli tulevikus,“ ütles Florida ülikooli teadlane James Elsner.

Sellel aastal on ookeanide pinnatemperatuur olnud kõrge ning Elsner usub, et see ongi põhjuseks, miks on see aasta orkaanid keskmisest enam probleeme valmistanud. Viimane tõsisem orkaan Gustav jõudis USA lõunarannikule mõne päeva eest ning sundis evakueeruma New Orleansi linna, mis kolme aasta eest orkaan Katrina tekitatud purustuste ja üleujutuse käes tõsiselt kannatas.

USA rahvuslik ookeani- ja atmosfääriadministratsioon ennustab selleks aastaks (orkaanihooaeg kestab juuni algusest novembri lõpuni) 12-16 Atlandi ookeani põhjaosas tekkinud troopilist tormi, millest kuus kuni üheksa on orkaanid ning kaks kuni viis suured orkaanid.

Orkaanide tugevnemist on paljud kliimateadlased ka varem pidanud üheks globaalse soojenemise ebameeldivaks kaasnähteks. Seos on väga lihtne – mida soojem on ookeanipind, seda tugevam on aurumine ning seega jõuab orkaan sama ajaga suuremaks paisuda.

Teadlased tegid järeldusi 26 aasta pikkuse (1981-2006) satelliitandmete aegrea põhjal ning järeldasid, et ookeanide soojenedes muutuvad tugevaimad tormid üha tugevamaks. Teoreetiliselt peaks suurenema kõigi tormide tugevus, kuid tegelikkuses sõltub see paljude tegurite koosmõjust, mitte ainult veetemperatuurist. Tormi intensiivsust mõjutavad muuhulgas ka tekkekoht, lähedus rannikule, ilmastikunähtus El Ni?o ja Päikese aktiivsus.

Uuringu tulemused on kooskõlas eelmisel aastal avaldatud IPCC (valitsustevaheline kliimamuutuste paneel) järeldusega, et globaalne soojenemine toob kaasa tugevamad tormid. IPCC arvates on tormide intensiivistumine tõenäoliselt inimese tegevuse tagajärg. Elsneri uurimuses inimese rolli ookeanide pinnatemperatuuri tõusuga seoses ei mainita.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. September 2008, 18:08
Otsi:

Ava täpsem otsing