Soome otsib uut Nokiat

05. september 2008, 10:40

Soomes on firmasid täna küll rohkem kui
kunagi varem, kuid vähe selliseid, millest võiks sündida uus Nokia-laadne
edulugu, kirjutab Soome päevaleht Helsingin Sanomat.

„Rahvusvaheliselt konkurentsivõimeliste uute kasvufirmade hulk ei ole kaugeltki sama kiiresti kasvanud. Ja see on ettevõtluse tuum, millele Soome tulevik ehitatakse,“ ütles Soome ettevõtjaid ühendava liidu juht Eero Lehti.

Soome enam kui 250 000 ettevõttest on 93% täna vähem kui kümne töötajaga väikefirmad, mille palgal on 62% kõigist töötajaist. Enam kui 250 töötajale annab tööd vaid 600 ettevõtet. Uutest töökohtadest langeb 80% väikefirmade arvele.

Firmasid on rohkem, kuid need on valdavalt väikefirmad, mis piirduvad oma pere elatamisega ega riski laieneda ja väljast tööjõudu palgata. Ka maksupoliitika ei soosi lootustandvate kasvufirmade teket. Lihtsam on idee hea raha eest välismaale maha müüa, kui ise riskida, et toode läbi ei löö.

Lehti hinnangul on Soomes täna ehk paarsada kasvufirmat, mille seast võiks kooruda need mõnikümmend, mille ümber kujuneks uus klaster ning mis 10-20 aasta perspektiivis etendaks Soome majanduses kandvat rolli. Oluline on, et Soome omanikud neid ei müüks, sest välismaiste omanikega lahkub piiri taha ka otsustamine ja tootmine, ütles Lehti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. September 2008, 10:40
Otsi:

Ava täpsem otsing