Teises kvartalis vähenesid kasumid viiendiku võrra

Mariliis Pinn 05. september 2008, 09:07

Ettevõtlussektori kasum vähenes tänavu II
kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes viiendiku, teatas
statistikaamet.

2008. aasta II kvartalis oli ettevõtlussektori kogukasum 11,5 miljardit krooni, mis oli ligi 3 miljardit vähem kui aasta tagasi samal ajal. Tootmissisendite kallinemine ja jahenenud majandusest ettevaatlikuks muutunud tarbija on ettevõtetele tekitanud olukorra, kus tihenenud konkurentsi tingimuses on paremal positsioonil need, kes suudavad kulusid edukamalt ohjeldada. Enim vähenes kasum metsamajanduse, mäetööstuse, hotellide ja restoranide, ehituse ning hulgi- ja jaekaubanduse tegevusalal. Kahjumis oli põllumajanduse ja hariduse tegevusala.

Ettevõtted müüsid kaupu ja teenuseid kokku 170 miljardi krooni eest, mis oli eelmise aasta II kvartaliga võrreldes jooksevhindades 2% rohkem. Suurima osatähtsuse müügitulust andsid hulgi- ja jaekaubanduse ning töötleva tööstuse ettevõtted, vastavalt 42% ja 21% kogumahust. Väike müügitulu kasv ongi peamiselt põhjustatud hulgi- ja jaekaubanduse mõjust, kus kasv oli vaid napp 1%. Müügitulu kasv oli kõige suurem põllumajanduse ja hariduse tegevusala ettevõtetel, samas kasvasid nendel tegevusaladel kõige enam ka kulud.

Sarnaselt tulude kasvule vähenes mõnevõrra ka ettevõtete kulude kasvutempo, kuid siiski kasvasid kulud tuludest kiiremini. II kvartalis oli kulude kasv 4%.

Kulud kasvasid enim põllumajanduse, hariduse ning hotellide ja restoranide tegevusalal. Tööjõukulude kasvuks kujunes aastases võrdluses 14%. Sellest põhjustatuna langes tööjõukulude tootlikkus puhta lisandväärtuse alusel 12%, vastav tootlikkuse näitaja kajastab iga tööjõule kulutatud krooni kohta toodetud puhast lisandväärtust.

Tänavu II kvartalis investeerisid ettevõtted 9,7 miljardit krooni, mis oli 3% vähem kui eelmise aasta II kvartalis. Investeeriti peamiselt hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse ning masinatesse ja seadmetesse. Investeeringutest kasvas hoonete ja rajatiste soetamine ning masinatesse ja seadmetesse tehtud investeeringud. Teised investeeringud vähenesid. Kõige rohkem vähenesid investeeringud maasse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. September 2008, 09:07
Otsi:

Ava täpsem otsing