Anne Oja • 7. september 2008
Jaga lugu:

Laenuandja põldurite hala tõsiselt ei võta

"Iseküsimus on, milline on vilja kvaliteet ja kas ta enam söödateraviljaks kõlbab," lisas Vahar. "Vihm on taliviljade ja odraga oma töö juba teinud. Lootus toiduvilja koristada on nullilähedane. Hea, kui koristatav vili veel söödateravilja kvaliteedi välja annaks," rääkis Vahar.

Tartumaa Põllumeeste Liidu esimehe Jaan Sõrra sõnul on tegemist katastroofiaastaga. "Koristamata on üle 60% teraviljast ja rapsist. Nii rukki- kui nisupead on niiskuse tõttu idud välja ajanud ega sobi enam söödaviljakski. Teraviljakasvatajad on masenduses ega kujuta ette, kuidas tasuda liisinguid ja pangavõlgasid."

Vahar märkis, et kaubanduse poolelt vihm Oilseedsi kahjustanud ei ole: "Oleme asenduskoguseid teistest Balti riikidest juba juurde ostmas. Meie põllumajanduse poolel (Oilseeds Agro kasvatab vilja - toim) on vihm kindlasti vähendanud odra saagikust ja nisu kvaliteeti, kuid loodame sel aastal koos toetustega vee peale jääda."

Vahar ei karda, et neilt tarvikuid laenuks võtnud põllupidajatel pole sel sügisel vajalikus koguses toodangut üle anda. "Kuna suurem osa meie kliente on taganud ennast rapsiseemne lepingutega, loodame, et probleemi krediitide tagasisaamisega ei ole," ütles Vahar. Oilseeds on ikaldunud saagiga põllumaadele seadnud ka hüpoteeke. "Õnneks siiani oleme pidanud seda väga vähe tegema," ütles Vahar. Ta lisas, et kui võlgu jäänud põllumehel lisatagatist välja käia pole, hakatakse temalt kohe raha sisse nõudma.

Jaga lugu:
Hetkel kuum