Tarvo Vaarmets • 7. september 2008 • 3 min
Jaga lugu:

USA aktsiad: põlata või ihata?

Eelkõige finantsettevõtete kasumikukkumise kõrvulukustavad kolinad, pressisid USA aktsiaturu laiapõhjalise peegli Standard & Poor's 500 indeksi lihtsa aktsiate hinnataseme näitaja P/E septembri alguses ajalooliste kasumite põhjal üle 25. Veerandsaja on S&P indeksisse kuuluvate ettevõtete keskmine hinna-kasumi suhe viimase viiekümne aasta jooksul ületanud veel vaid kolm korda. Viimati järgnes sellele indeksi 38protsendine prantsatus põhja. See oli internetimulli lõhkumise aegu. Nüüd kuulutab lihtne investori abimees taas ratsionaalselt võttes kadu, kuid seekord võib-olla ei olegi asi nii mustvalge.

Analüütikute prognooside kohaselt raporteerivad S&P 500 indeksi ettevõtted selle kvartali kasumi kasvuks keskmiselt 3,9 protsenti, suuremate ettevõtete aasta viimase kolme kuu kasumid peaks aga lausa 62 protsendi jagu ülespoole virutatama. Finantsettevõtete fööniksitõusu taustal soovitavadki USA investeerimispangad Bloombergi andmetel USA aktsiaid osta.

Nii näiteks usub turukonsensus, et Bank of America näitab käesoleva aasta viimase kvartali kasumiks 77 senti aktsia kohta. Võrreldaval perioodil mullu oli sama number 7 senti. Finantsettevõtetest suurimat kahju kandnud Citigroupilt oodatakse neljandas kvartalis 43sendist kasumit aktsia kohta, samas kui aasta tagasi oldi sunnitud vastu võtma pea 2dollariline kahjum ühe aktsia kohta.

Ka meie omad spetsialistid Hansapangast näivad USA turgu uskuvat ning pakuvad kuni 18. septembrini võimalust saada osa just S&P 500 indeksi liikumisest kaheaastase investeerimishoiuse näol, rõhudes visioonile, et odav dollar kosutab USA eksporti ning ka madalamad tooraine hinnad peaks ettevõtete tulemustele hästi mõjuma.

Seega on USA aktsiate suhtes praegu üsna keeruline seisukohta võtta - ühelt poolt on ajaloolised kasumid tänu finants- ja ka autoettevõtetele päris mutta kukkunud, teisalt loodetakse peagi näha sarnast liikumust teistpidi - üles. Järsud liikumised tähendavad suurt riski ja just sellega meil USA puhul praegu tegemist ongi - riskantse turuga. Võiks ju tõesti soetada finantsaktsiaid ja loota analüütikute prognooside täitumisele ja seejärel ehk varsti rahas püherdada, aga kas see on mõistlik? Vähemalt veel praegu.

Analüütikute prognoosidesse tuleb suhtuda eelarvamusega - nende oodatud kasuminumbrid on ju kestva finantskriisi ajal tõest vägagi kaugele jäänud. Ja nüüd näivad nad taas lootvat, nagu aasta tagasigi, et varade mahakandmisi ei tule ja finantsettevõtted suudavad tugevust näidata. Prognoosid on üsnagi julged. Kuigi USA börside langus on juba umbes aasta aega kestnud, on vaatamata analüütikute konsensusele, raske uskuda, et lähemal ajal võiks trend murduda. Üks positiivne näitaja on tõesti langev nafta hind, kuid on palju teisi asju, mis heade aegade peatse tagasituleku üsna suure kahtluse alla seavad.

USA tarbija - sealse majanduse mootor - on nõrk, jaemüügiketid raporteerivad alanevatest müügimahtudest, töötusemäär on juuli 5,7 protsendiga roninud viimase nelja aasta kõrgeimale tasemele. See tähendab, et ka USA majandus on nõrk ja võib uskuda, et eksport siiski tarbijate kulutuste vähendamist ei suuda kompenseerida, eriti kui seda pole enam toetamas ka odavnev dollar. Dollar on teatavasti jalad kõhu alt välja võtnud ja euro suhtes korraliku tempoga ülespoole rühkima hakanud. Finantsettevõtete probleemide lõpu uskuminegi näib veidi naiivne.

Kokkuvõttes: ebamäärasust on palju, risk on suur, mis tähendab, et pakutakse küll vägevate tootluste püügivõimalust, kuid nende kättesaamine tundub olevat veel keeruline.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt