Hollandi kanad varustavad energiaga 90 000 majapidamist

08. september 2008, 22:50

Hollandis avati eelmisel nädalal maailma
suutim biomassil töötav elekttijaam, mis toodab energiat kanasõnnikust.

36,5 megavatine jaam töötleb energiaks tervelt kolmandiku riigi kanasõnnikust. Jaam varustab energiaga 90 000 majapidamist, kirjutas Inhabitat.

150 miljonit eurot maksma läinud elektrijaama ehitas Moerdijkisse Hollandi ettevõte Delta. Iga aasta kasutab jaam 440 000 tonni kanasõnnikut, tootes aastas rohkem kui 270 miljonit kilovatt-tundi elektrit. Lisaks saadakse lahti kanasõnnikust, millega siiani midagi peale hakata ei osatud ning millest vabanemine kalliks maksma läks.

Biomassist energiat tootvaid jaamu on ehitatud ennegi, kuid mitte kunagi nii suures mahus.

Delta juht Peter Boerma sõnas avalduses: „Biomassil töötav elektrijaam on üks strateegiline komponent meie energialahenduses, kuhu kuuluvad erinevad taastuvad allikad ning tuumaenergia. Erinevad lahendused on vajalikud üha suureneva energianõudluse täitmiseks. Meie jaoks pole aga uudse ja loodussõbraliku energiaallika ehitamine mitte ainult tarbijate nõudluse täitmine, vaid ka sotsiaalne kohustus.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. September 2008, 11:26
Otsi:

Ava täpsem otsing