Tulumaksuga tuleb olla paindlik

Virge Lahe 09. september 2008, 00:00

Balti Laevaremonditehase juhatuse esimees Fjodor Berman ütles valitsuse tulumaksu alandamise plaani kommenteerides, et kasutada tuleks esmalt selliseid vahendeid, mis ei mõju inimesele rahakotile.

"Üldiselt arvan, et suure inflatsiooni ja ülikiire hinnakasvu tingimustes tuleb esmalt kasutada selliseid instrumente, mis ei mõjuta inimese rahakotti ega vähenda ostujõudu, sest valitsusel on erinevaid võimalusi majanduslanguse leevendamiseks," ütles Berman.

Samas möönis ta, et kui valitsus on veendumusel, et tulumaksu alandamise peatamine on efektiivne ja aitab, tuleb seda teha. Mis puudutab maksureformi üldiselt, siis mida lihtsam, arusaadavam ja stabiilsem maksusüsteem, seda parem on see nii eraisikule kui ka ettevõtlusele. "Igal aastal ei saa maksusüsteemi muuta," rõhutas Berman.

Regio omaniku ja juhi Teet Jagomägi arvates on inimesed, kes mõtlesid, et tulumaks langeb olenemata sellest, kas maailmas tuleb kinnisvarakrahh või tuumasõda, ise hooletud oma asjade planeerimises.

"Võib ju küsida, kas see oli meie süü, et Ameerikas tehti suurem jama kinnisvaraturul, mistõttu finantsturgudel toimub suurem jama, ja mille tõttu kaudselt kannatab kogu Eesti riigi majandus, mille tõttu aga otseselt kannatab meie riigi rahakott. Ei olegi otseselt süüdlasi. Olukord muutus. Ellu jäävad paindlikud," kuulutas Jagomägi.

Jagomägi hinnangul jäävad varsti Eestis alles need välisinvestorid, kes ei tulnud siia otseselt rahalist võitu saama, vaid on siin sellepärast, et siin on näiteks targemad või elutervemad töötajad. "Minu arvates mõistlikele investoritele pigem meeldib, kui Eesti riik suudab kehvadel aegadel kiiresti ümber orienteeruda," uskus Jagomägi. "Need, keda minu arvates vaja ei ole - kes tulid siia lihtsalt 4000 krooni palka maksma -, mingu ära. Mida kiiremini lähevad, seda parem."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:43

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing