Popularseim pensionifond Hansa K3 langes 7,4%

09. september 2008, 15:32

Viimase aasta jooksul on populaarseim
pensionifond Hansa K3, mille maht on 4,3 miljardit krooni, kaotanud oma
väärtusest 7,4 protsenti.

Hansapanga K3, mida varalahkunud rokimees Gunnar Graps reklaamis kui kõige popimat ja äkilisemat, on ka kõige suurema mahuga (K3 4,3 mld krooni, teisel kohal SEB Progressiivne 3,1 mld kr ning kolmandal kohal Hansa K2 2 mld kr).

Hansapanga portfellihalduri Kristjan Tamla põhjendab nii suurt kukkumist sellega, et viimase aasta jooksul on maailma aktsiaturgude liikumist kajastav MSCI World indeks langenud pea 20%.

"Eelkõige on indeksi langust põhjustanud probleemid arenenud riikide finantssektoris, kuid euros ja eesti kroonis arvutatuna on langust võimendanud ka USA dollari nõrgenemine. Tänasel hetkel ei leidu praktiliselt aktsiaturgu, mis oleks globaalses mastaabis märkimisväärse tähtsusega ning mille väärtus oleks kõrgemal kui aasta aega tagasi. Erinevus on vaid selles, millises ulatuses on erinevad turud oma väärtust kaotanud," kommenteeris Tamla.

Tema sõnul on nad Hansa pensionifondides üritanud leida ja siseneda investeeringutesse, millel võiks järgmise 3-5 aasta jooksul olla suurim tõusupotentsiaal. "Pensionifondide, mis oma iseloomult peavad pakkuma korralikku pikaajalist tootlust, juhtimisprotsessis oleme seadnud selle aspekti märksa olulisemaks kui lühiajaliste turu võngete ajastamise," märkis ta.

Alates II samba loomisest on Hansa pensionifond K3 puhasväärtus kõigi II samba fondide hulgas teisel kohal LHV Maailma aktsiate järel. K3 pensionifond investeerib oma vara kuni 50% aktsiatesse ja ülejäänud ulatuses võlakohustustesse ning kinnisvarasse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. September 2008, 15:32
Otsi:

Ava täpsem otsing