Silvia Kruusmaa • 9. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Joakim Heleniuse Trigon Agri kasvatas kasumi viiekümnekordseks

Trigon Agris on suurim osalus Heleniusele kuuluval Trigon Capitalil, mille osa on natuke alla 10%. Trigon Capitali juhatuse esimees Ülo Adamsoni sõnul on Trigon Agri hoogsal kasumi kasvul kaks põhjust: ettevõte on laiendanud külvi- ja koristuspindu ja kasutuses olevad pinnad annavad head saaki. "Müügikasvu taga on see, et saame saaki üle 65 000 ha maalt. Kasumi kasvu taga see, et arvestatav osa maast on teist aastat kasutusel, mis tähendab, et kulud hektari kohta on samad, aga tulud oluliselt suuremad, sest teravilja tootlikkus on suurem," rääkis Adamson.

Trigon Agri on eesmärgiks seadnud 2009. aastal 200 000 hektari maa harimise. Adamsoni sõnul keelab Ukrainas seadus neil maad osta, küll aga saab maad pikaks ajaks rentida. Venemaal on eesmärgiks seatud maad osta kohalike tütarettevõtete kaudu.

Lisaks paneb Trigon Ukrainas rõhku ka teravilja hoiustamisele ja edasimüümisele. "See muudab meid ka rahvusvahelistel turgudel huvitavaks," nentis Adamson.

Piimatootmise osakaal Trigoni tegemistes - selle aasta kasumis alla 20% - on märgatavalt kahanemas. Järgmise aasta lõpul on see tõenäoliselt alla 5% ja võib sõltuvalt hindadest võib isegi nulli ligi langeda.

Peterburi kandi ja Eesti piimafarmidesse Trigon lisainvesteeringuid ei plaani, ettevõte kavatseb piimatootmist alustada hoopis Ukrainas ja Venemaal praeguste viljapõldude lähistel. Sealsetel turgudel suudavad Adamsoni sõnul kohalikud tootjad katta vaid 50% toorpiimanõudlusest. "Venemaal ja Ukrainas on toorpiima defitsiit," ütles ta.

Eestis aga on olukord vastupidine, toorpiima hind on madal ja piimaäri kiratseb. "Teises kvartalis toimus tugev kukkumine piimahinnas. Eestis ei ole võimalik kasumlikult tegutseda, kui hind jääb samale tasemele," ütles Adamson.

Eestist tootmist Trigon veel ära ei kavatse viia, aga seda kindlasti ei laiendata. "Praegu on piimapulbri hind madal," rääkis Adamson. "Samas on võimalik, et see muutub ja üleilmsed muutused hinda tõstavad." Ta lisas, et Trigon jääb äraootavale positsioonile.

Trigoni aktsia Rootsi börsil headele tulemuste peale lakke ei tõusnud. Kauplemine oli mõnevõrra aktiivsem, kuid hinda see ei tõstnud.

Trigon Agri aktsia on aasta algusest langenud 56%, praegu maksab aktsia vaid 0,87 eurosenti. Ettevõtte turuväärtus on 113 miljonit eurot.

"Operatiivselt oleme teinud, mis lubatud. Negatiivse tooni annab see, et esimeses kvartalis toimus teraviljahindades korrektsioon allapoole. Lisaks veel poliitiline situatsioon Venemaal ja Gruusias," selgitas Adamson. Ent enamik analüütikuid on Adamsoni sõnul andnud Trigonile tugeva ostusoovituse.

Vaatamata headele tulemsutele paari aasta jooksul Trigon dividende ei kavatse maksta ja kasum investeeritakse edasi ettevõtte laiendamisse.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt