Romet Kreek • 9. september 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Serbias pidupäev, kuid mitte börsil

Serbias sai parlament hakkama suurte tegudega, kuid börsil oli vaikus.

Serbia parlament ratifitseeris eile 140 parlamendi liikme poolthääle ja 28 vastuhäälega stabiliseerimis- ja assotsiatsioonilepingu Euroopa Liiduga. Energiakokkulepe Venemaaga sai samas 214 poolthäält ja 22 vastuhäält.

Serbia investeerimispank Prospera tõlgendas neid uudiseid väga positiivsetena, kuna see näitab kiiret liikumist Euroopa Liiduga liitumise poole. Positiivne mõju võiks sellel olla Serbia investeerimiskliimale ja riigireitingule. Energialepe Venemaaga kiirendab tehingut Gazpromiga ja aitab kaasa kütusekompanii NISi 15% aktsiate börsile viimisele.

Eile pärastlõunaks tõusis Belgradi börsi juhtiv Belex15 indeks 0,5%, 1311,57 punktile. Aasta algusest on indeks kukkunud 43%.

"Arvestades viletsat likviidsust ja jätkuvalt kõrget aktsiate hinnataset võrreldes ettevõtete tulemustega, on tarvis rohkem positiivseid uudiseid, et murda mitmekuist langustrendi börsil," kommenteeris Äripäevale Erste Banki gruppi kuuluva Serbia investeerimispanga Synergy Capitali peaanalüütik Mladen Dodig. "Paljud arengud on juba hindadesse sisse arvestatud."

Ta ootab börsi tõusule pöördumist nelja kuni kuue kuu pärast.

Oma rolli mängib ka üldine langusmeelolu maailma ning Kesk- ja Ida-Euroopa börsidel. Aasta algul kardeti Serbia valimistulemusi, kuid need tõid võimule Euroopa Liidule kursi võtnud poliitikud. Palju ei puudunud Venemaale orienteeritud poliitiliste jõudude võimuletulekust.

Börsil ei suutnud pikemalt kestvat tõusu seegi kaasa tuua.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt