Katre Pilvinski • 9. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Suurettevõtjad annaks riigile nõu

Martinson ütles suurettevõtjate üleeilse avalduse kohta, et kõikide liikmetega pole seda küll üksipulgi läbi arutatud, võib-olla nüanssides on erinevusi, kuid põhimõtteliselt teeb riigijuhtide ignorantsus teda murelikuks küll.

"Põhimõtteliselt on võimalik, et valitsus suudab Eesti majanduse kriisist välja tuua, kuid seda näitab aeg," ütles ta. "Eelmise aasta novembris rääkisid kõikide tööstusharude esindajad, mis neil silmapiiril paistab. See oli juba siis üsna ärevust tekitav. Ja muidugi meid ei arvestatud," rääkis Martinson.

Martinson usub, et valitsus oli liiga optimistlik, kuid ei tea, kas just tahtlikult. Ta tegi ettepanekud rõhuda teadmispõhisele majandusele ning innovatsioonile. "See on oluline allikas, kust võiks tulevikumuutusi tulla," ütles ta.

Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsioon liige Rain Lõhmus ütles, et esmaspäevane avaldus polnud kellegi laitmiseks, vaid sellega kiideti parlamendi otsust käsitleda majandusolukorda.

"Esmane mõte oli tervitada seda, et tähelepanu pööratakse. See pöördumine polnud mõeldud kellegi laitmiseks," lisas Lõhmus. "Tervitatav, et hakkab kohale jõudma arusaam, et asjad on hakanud minema allamäge," märkis ta.

"Usun, et valitsus suudab Eesti majanduse kriisist välja tuua. Kriis ei kestab igavesti," ütles Lõhmus.

Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsioon tervitab riigikogu initsiatiivi asuda arutama Eesti majanduse praegust olukorda.

"Ettevõtlusorganisatsioonide juba pea aasta tagasi ennustatud majanduskasvu aeglustumise stsenaarium on tegelikkuses kujunenud veelgi halvemaks. On kahju, et ettevõtjate pakutud lahendused ei kostunud 2008. aasta riigieelarve koostajate kurtidele kõrvadele," kirjutas Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsioon (ESEA) juhatuse nimel juhatuse esimees Tiit Vähi.

"Ettevõtete juhtidena kõrvalt vaadates meie riigijuhtimises toimuvat, ei tee isegi niivõrd murelikuks suutmatus prognoosida majanduses toimuvat, kuivõrd lubamatu ignorantsus suhtlemisel ühiskonna teiste osapooltega (sh tööandjatega) ja mis veelgi ohtlikum, nii seostatud üldpildi kui ka tulevikuvisiooni puudumine," kirjtuas Vähi

Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsiooni juhatuse arvates ei ole kindel, kas praegune valitsus on suuteline riigi majanduskriisist välja juhtima. "Ehkki meie, ettevõtjate, reaalmajandusest lähtuvat informatsiooni ja ettepanekuid pole siiani kuulda võetud, arvame endiselt, et ainus väljapääs majandusraskustest on sisulise dialoogi alustamine riigi ja erinevate sotsiaalsete huvigruppide (sh ettevõtjate) vahel ning kokkulepitu elluviimine," teatas Vähi. "Praegu tundub kahjuks valitsevat olukord, kus Eesti riik on muutumas väikese poliitilise kildkonna häältekogumise projektiks, millise mõju meie tulevikule on vähemalt teadmata, kui mitte ohtlik"

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt