Geniaalseimad eksperimendid läbi aegade: Galilei loobib Pisa tornist asju alla

10. september 2008, 13:01

16. sajandil arvasid kõik, et rasked esemed
kukuvad maha kiiremini kui kerged. Nii oli ju öelnud Aristoteles ning tema ei
saanud kindlasti eksida. Eks vastab see ka tavaloogikale – udusulg kukub
kindlasti maha aeglasemalt kui kivi.

Usk Aristotelese eksimatusse näitab, et enam kui tuhande aasta vältel polnud teadus kuhugi arenenud, vaid tegelikult oli pimeda keskaja tingimustes hoopis vähikäiku tehtud. Maailm vajas hädasti Galileo Galilei sarnaseid geeniusi, kes ei uskunud ühegi isiku autoriteeti, vaid pöördusid otse looduse poole, et saada teada, kuidas asjad tegelikult on.

Väidetavalt ronis Galilei viltuse Pisa torni otsa ning viskas sealt alla erineva massiga esemeid ning mõõtis aega, mis kulus nende mahakukkumiseks. Kas see teda üllatas või mitte, aga kõik esemed kukkusid alla umbes sama aja jooksul.

Aga kuidas jääb siis udusulega? Siin on asi selles, et udusulel on oma kerge kaalu kohta väga suur pind, mistõttu avaldab õhk talle allapoole hõljudes suurt takistust. Kui korraldada sama katse vaakumis, siis kukuks ka udusulg nagu kivi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. September 2008, 11:24
Otsi:

Ava täpsem otsing