OPEC piirab tootmist, nafta hind tõusis

10. september 2008, 09:20

Naftat eksportivate riikide ühendus OPEC
üllatas naftaturge teatega, et piirab tootmist ning viis sellega nafta hinna
uuele tõusule.

Teisipäeval langes naftabarreli hind esimest korda selle aasta aprillist allapoole 100 dollari taset, kuid OPECi otsus kergitas hinna New Yorgis uuest 100 dollari piirist kõrgemale, 104.67 dollarile barrelist, vahendas Bloomberg.

Viinis koos istunud OPECi naftaministrid otsustasid pärast pikki vaidlusi piirata tootmist tasemele, milles lepiti kokku läinud aasta septembris. Praegu on kartelli liikmed seda piirangut ca 520 000 barreli võrra päevas ületanud. Kui kõik liikmed piirangust kinni peavad, kahaneb OPECi toodang 28,8 miljonile barrelile päevas.

„See on ilmselgelt kaitsetaktika, et hoida naftabarreli hind 100 dollari piirist kõrgemal“, ütles Hudson Capital Energy juht Jonathan Kornafel Bloombergile. „Nad ei taha nafta hinna tõusu uuesti 140 dollarile või 150 dollarile, kuid tahavad, et see ei langeks alla 100 dollari piiri.“

Juulis lõi naftabarreli hind rekordi, kerkides 147,27 dollarile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. September 2008, 10:31
Otsi:

Ava täpsem otsing