Nädal Mati Feldmanni pilgu läbi

Mati Feldmann 12. september 2008, 00:00

See nädal pakkus palju huvitavat nii globaalselt kui ka lokaalselt. Mis võib olla veel globaalsem kui maa-aluse elementaarosakeste kiirendi käivitamine - kui sellega oleks võinud kaasneda musta augu teke ja planeedi Maa häving.

Mis on üldse must auk? Must auk on äärmiselt tihedalt kokku pakitud ja raske aine, millel on omadus tõmmata enda külge ümbritsevat ainet nagu üks must tolmuimeja suue.

Lakkamatult enda külge imetava massi tulemusel hakkab must auk kasvama ja neelaks endasse ka Maa, Kuu, teised planeedid. Ilma naljata.

Õnneks musta auku ilmselt siiski ei tekkinud. Aga kui on isegi imepisike võimalus iseenda hävinguks, kas me peaks ikka selle ära proovima?

Häving suudeti sel nädalal ära hoida ka globaalsel finantsturul, kui USA rahandusminister otsustas appi tõtata kodulaenufirmadele Fannie Mae ja Freddie Mac. Need kaks suurt ja vankuvat firmat olid oma väärtusetuks muutunud võlakirjadega suutnud süstida paljuneva viiruse kommertspankade vereringesse. Oli aja küsimus, mil Fannie Mae ja Freddie Maci võlakirju omandanud kommertspangad hinge heidavad.

Nüüd on antud siis esimene doos arstimit. Aga kas ühest doosist piisab või on vaja veel ja veel (antud juhul siis maksumaksja raha reanimeerimaks erabisnist)?

Lokaalsemal tasandil jätkus nädala algul vihmasadu, mis teeb mõruks põllumehe meele. Ei mäleta tõepoolest nii sajust suve kui see. Kartulivagude vahel jooksevad piklikud veesilmad, teravilja ei saa märja tõttu võtta ja viljaterad ise on läinud uuesti idanema. Inimtoiduks teravilja enam ei saa - hea kui veel loomatoiduks.

Ent eelmisel aastal olid loodustingimused ülihead ja põllumehed salvestasid korraliku saagi, ka kokkuostuhinnad tõusid. Paremad aastad peavad enda kanda võtma halvemad, sest ka looduses toimivad tsüklid, et mitte öelda tsüklonid ja antitsüklonid.

Valitsus otsustas tõsta maagaasi aktsiisi - jumal tänatud, et mul endal ühtegi asja gaasi peal ei käi, isegi gaasivälgumihkleid pole tarvis.

Mõni hea aasta tagasi panin ma teatud võõristusega imeks seda gaasivaimustust: gaasiküte siin ja gaasikatlamaja seal, gaas kui puhas ja odav kütteviis. Et hakkame isegi elektrit rohkem gaasist tootma.

Ma ei kiida mingil juhul valitsust, et see makse tõstab, vastupidi. Tahan öelda seda, et ühegi vaimustusega ei tohiks kaasa minna, sest eufooriale järgneb tavaliselt pohmell.

Ega ma ise kaudsest hinnatõusust ikka pääse, sest kes küpsetab gaasitule peal leiba, kes veab vedelgaasi peal töötava autoga leiba laiali…

Sai alustatud aatomiga, lõpetaks ka. Meie oma lokaalne, rahuliku aatomi projekt nimega Steri läheb ilmselt hingusele. Mul on tegelikult sellest kahju, sest niisuguse profiiliga - meditsiinitehnika steriliseerimine radioaktiivse kiirgusega - tehast või käitist meil seni polnud.

Me oleks saanud ühe uue, tõepoolest kõrgtehnoloogial töötava ettevõtte. Aga praktiline hirm ühe uue asja ees on ikka võitmatult suur.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing