Annika Matson • Annika Matson Kald • 11. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Tallinna börs tegi poolteise aasta suurima kukkumise

Suuremad langejad olid Tallinna börsi esifirmad, Tallinna börsi liikumist kajastav indeks OMXT langes 3,7 protsenti.

SEB privaatpanganduse osakonna strateegi Peeter Koppeli sõnul peaks selleks, et hinnad Tallinna börsil saaksid üles liikuda, välisrahal siinse turu vastu tõsisem huvi tekkima. "Ja selleks on vaja mingit väga konkreetset positiivset katalüsaatorit, aga praegu on need selgelt negatiivsed. Katalüsaatorid on nimelt signaalid, mis meil makrotasandilt tulevad," kommenteeris Koppel.

Ta lisas, et ega meelestatus aktsiate kui varaklassi suhtes praegu maailmas tervikuna ka just hea ei ole.

LHV Balti analüüsiosakonna juhi ja juhatuse liikme Erki Kerti sõnul võis eilse börsipäeva teises pooles märgata paanikat. "Otsest languse põhjust on raske välja tuua. Osalt võis selleks olla viimaste nädalate kiire tõus, mille järel investorid asusid nüüd kasumit võtma. Päeva teises pooles võis kohati näha ka üksikuid paanika märke, kus aktsiaid juba valimatult ning suvalise hinnaga müüdi," kommenteeris Kert.

Samas torkas Kerti sõnul päeva jooksul siiski silma see, et müüjateks olid valdavalt väikeinvestorid suhteliselt väikeste aktsiakogustega. Kuna likviidsus on Tallinna börsil endiselt suhteliselt kehv ning suuremad ostuhuvilised ei ole ennast ilmutanud, siis ei leidunud lihtsalt piisavalt palju neid, kes väikeinvestorite müügisurvet oleks kinni pidanud.

Tartust pärit ärimees ja Baltika väikeaktsionär Juhan Kolk ütles eilset börsilangust kommenteerides, et kõik, mida valitsus praegu teeb, peletab eemale investorite usaldust.

"Nüüd tuleb tegeleda majanduse, mitte häälte kogumisega," kommenteeris Kolk. Ta lisas, et esimese asjana soovitaks ta valitsusel naabritega hästi läbi saada, kaasa arvatud Soomega.

Baltika aktsia langes eile Tallinna börsil kõige rohkem. Kolk ütles aktsionärina, et praegu oleks siis nüüd õige aeg Baltika aktsiat osta, temal pole müügiplaane olnud. Kolgi nimel on 36 000 Baltika aktsiat.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt