Kuidas hoiduda külmetushaigustest?

12. september 2008, 19:05

Kas külmetamine võib olla külmetushaiguste
põhjus?

1950ndatel ja 1960ndatel tegid teadlased ridamisi katseid, milles katsealuse ninna viidi viirusi ning seejärel sunniti katsealuseid külma kätte või siis mitte. Ilmnes seos, et külma käes olijad haigestusid sagedamini, kirjutas New Scientist.

Kolme aasta eest leidis Suurbritannia Cardiffi ülikooli teadlane Ron Eccles, et katses osalenud tudengid haigestusid kergemini külmetushaigusesse, kui nende jalad olid külmas. Külma tõttu käivitub refleks, mis piirab ninakoopa verevarustust, mis on üks peamisi soojakao piirkondi inimkehas. Seal verevarustuse piiramine aga võib vähendada organismi võimet kaitsta end viiruse vastu.

Külmetushaigusi levitavad eriti hästi lapsed. Viirusi leidub tatis, mis aevastades lihtsalt tilkadena üle ruumi kandub või siis tatistelt kätelt, mis puudutavad esemeid ja teisi käsi – nii satub viirus teiste inimeste silmadesse ja ninna.

Lapsed levitavad viirusi edukamalt, sest nende käed on tatisemad, nad pesevad käsi harvem ja neil on rohkem kontakti vanemate ja hoidjatega. 1950. aastatel tehti katse, kus täiskasvanute tatti värviti helendava värvainega ning jälgiti siis, kuidas tavaliste igapäevaste tegevuste käigus kandus värv üle ruumi ja ruumisolijate.

Niisiis, kui te soovite hoiduda külmetushaigustest, siis tasub hoida nina soojas, pesta tihti käsi ja hoida eemale lastest.

Loe ka: Kust saab grippi?

Külmetushaiguste ravivalem leitud

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. September 2008, 15:11
Otsi:

Ava täpsem otsing