Tõnis Oja • 15. september 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Saku erastajad teenisid ligi 12 000

Eile viimast päeva börsil noteeritud Saku Õlletehasel on tänase seisuga 3385 aktsionäri. Neist 2175 investorit omab 46 väärtpaberit, kes kõik on ilmselt soetanud väärtpaberid 1995. aastal toimunud erastamise teel. Toona sai Saku Õlletehasest rahvakapitalismiettevõte, kellel oli ligi 35000 omanikku, igaühele 46 väärtpaberit, mille eest oli vaja tasuda 1150 EVPd. Kroonides tegi see tolleaegset kurssi arvesse võttes 195 krooni (4,25 krooni aktsia).

Pärast seda, kui Carlsberg on aktsionäridelt väärtpaberid jõuga üle võtnud, saavad investorid 46 aktsia eest kokku 8926,76 krooni, mis teeb investeeringu kogutuluks 8731,76 krooni. Seega peavad õlletehase erastamisel osalenud investorid järgmisel aastal maksma 1833,67 krooni tulumaksu.

Tegelikult ei ole see muidugi kõik. Lisaks 245 kroonisele hinnatõusule 11 aasta jooksul on ettevõte maksnud dividende kokku 72 krooni aktsia kohta, mis erastatud 46 aktsia kohta teeb kokku 3312 krooni. Seega on veidi alla kahesaja kroonisest investeeringust saanud kümne aastaga pea kaksteist tuhat krooni. Tegemist on üsna soliidse summaga.

Õlletehase kunagine juht Cardo Remmel lausus 2001. aastal Äripäevale, et ettevõte sattus börsile juhuse läbi. Investorite jaoks oli see hea juhus, sest tegemist on olnud hea dividenditootlusega ning viimasel langusfaasi taustal hea stabiilsusega aktsiaga.

Finantsturgudel nimetatakse selliseid aktsiaid lüpsilehmadeks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt