Arengufond: senine Eesti majandusstruktuur on end ammendanud

16. september 2008, 08:52

Eesti Arengufondi juhatuse esimees Ott
Pärna ja fondi majandusekspert Siim Sikkuti sõnul on Eesti majanduse praegune
struktuur ennast ammendamas ning see vajaks kiiret muutmist, vahendas ERR.

"Et Eesti majandusega edasi minna, siis tuleb aru saada, kus me täna oleme ja mille pealt me seni kasvasime. See kümneprotsendiline majanduskasv viimase paari aasta jooksul tuli ikka põhiliselt sellest laenust, mis me siia majandusse sisse tõime," rääkis Pärna "Terevisioonis".

"Kui me tahaksime sama kiirest edasi kasvada, siis tähendaks see seda, et Eesti eksport peaks kahekordistuma. See näitab seda, kui palju oli selles kasus õhku sees," selgitas ta.

Sikkuti sõnul saab väljapääsu otsida vaid majanduse muutmisest ehk ümberstruktureerimisest. "Kui me vaatame seda sama majandusstruktuuri, siis ega ta viimase kümne aasta jooksul arenenud Euroopa riikidele lähemale pole jõudnud. See hõive osakaal sektorite vahel on ikka enamvähem sama, mis ta oli 10 aastat tagasi. Me rohkem selle potentsiaali pealt edasi minna ei saa."

Samas märkis Sikkut, et ega kõik ettevõtted ja kõik sektorid ei saagi eksportida. "Küsimus on mingis mõttes selles, et kas Eesti majandusel kujuneb välja teravik, mis oleks kõrgelt tootlik, maailmas kõrge konkurentsivõimeline."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. September 2008, 17:26
Otsi:

Ava täpsem otsing