Väinu Rozental • 16. september 2008
Jaga lugu:

Maamees mängib kividega

Taela kiviladumiskunsti suurimaks tellijaks on kujunenud Kehtna vald, mille parki ja keskusesse on mees ehitanud kolm silda, grillinurga, suitsunurga ja mitmed truubiotsad. Mõni päev tagasi alustas Tael taas suurte objektide - kahe jalakäijasilla - ehitamisega, mis peavad veel tänavu sügisel valmis saama.

"Kui Olev viis aastat tagasi ühel juhuslikul kohtumisel kritiseeris hiidlaste laotud kiviaeda ühel kalmistul, ütlesin talle, et tule ja tee parem," tunnistas Kehtna valla heakorraspetsialist Kaja Mõtsnik oma rolli selles, miks Olev Taelast üldse sai kivitöömeister. Enne seda oli Tael maakive ladunud vaid oma aias ja oma lõbuks.

"Olev on fanaatiline ja väga loominguline ning tänu temale on meie vallas hulgaliselt omanäolisi objekte," ütles Mõtsnik.

Olev Taela sõnul on tal korraga käsil viis-kuus objekti. "Kivimüüri saab laduda ühe rea kaupa, sest enne järgmise raske kivirea lisamist peab lubjamört olema kivistunud," ütles Tael. "Kui poolikuid objekte on liiga palju, siis võib vahepeal nälga jääda, sest makstakse ikka valmistöö eest."

Taela kinnitusel makstakse talle enamike objektide eest vastavalt kokkuleppele. "Näiteks kiviaia ladumise jooksva meetri hind sõltub aia laiusest ja kõrgusest ning jääb 300 ja 1000 krooni vahele," ütles Tael ja täpsustas, et hinna sees on ka materjal ning transport. "Kive on põldudel väga palju ja üldjuhul on põllumehed lubanud mul kive oma kivihunnikutest tasuta valida," lisas Tael.

"Kellelgi teisel pole nii palju kannatust, et igale kivile tema õige koht leida," põhjendas Õunapuu turismitalu peremees Heiki Peterson, miks ta tellis Olev Taelalt ligi paarisaja meetri pikkuse kiviaia.

Maakividest müüri ladumine on tohutult mehelik töö. See on täismeestevärk, kui sa mööda treppe sajakiloseid kive üles kannad. Ja see on loominguline värk, sest sa pead tegema ühe õige otsuse, et leida kivihunnikust õige kivi õigesse kohta müüri.

Jaga lugu:
Hetkel kuum