Makseraskustes väikefirmade arv kahekordistus aastaga

Mariliis Pinn 17. september 2008, 15:51

Makseprobleemidega ettevõtete arv kasvas
esimesel poolaastal 42 protsendi võrra, kõige rohkem on probleeme
väikeettevõtetel, nimelt kasvas makseraskustes väikefirmade arv aastaga 116
protsenti.

Krediidiinfo ASi Eesti ettevõtete maksekäitumise 2008. aasta esimese poole statistikast selgub, et aastaga on makseprobleemidega ettevõtete arv kasvanud 42 protsendi ehk 934 ettevõtte võrra. Maksehäireregistri statistika andmetel ulatus kõigi aktiivselt tegutsevate Eesti ettevõtete (u 52 000) maksehäirete summa 2008. aasta esimesel poolel 1,4 miljardi kroonini ning kasvas võrreldes 2007. aasta sama perioodiga 285 protsendi võrra.

Statistika põhjal on ebasoodne konjunktuur kõige rohkem mõjutanud alla 10 töötajaga ettevõtteid - võlaprobleemidega väikefirmade arv kasvas aastaga 116 protsenti. Kõige kindlamini tunnevad ennast 250 ja enama töötajaga suurettevõtted, kes on võrreldes eelmise aastaga suutnud maksehäireid hoopis vähendada. „See on hea signaal, et arvukad töökohad on ettevõtetes, kes on stabiilsuse säilitanud,“ ütles Krediidinfo asedirektor Alar Jäger

„Näeme, et turg jääb väiksemaks ja väiksemad kukuvad välja. Mure on, et ei tekiks doominoefekti, kus üks klots lükkaks kogu rea kummuli,“ ütles Jäger. Siin on tema sõnul suur vastutus pankade mõistlikul laenupoliitikal ja ettevõtete läbimõeldud krediidipoliitikal. „Kohvipaksu pealt otsustades võib reageerida üle või alla ja probleemid süvenevad,“ lisas ta.

Krediidiinfo andmetel on tüüpilise Eesti firma klientide hulgas 18% ettevõtteid, kelle krediidirisk on kõrge. See näitab, et ettevõtetel on viimane aeg hakata suuremat tähelepanu pöörama krediidijuhtimise teemale. „See on mõnevõrra tõusnud, eelmisel aastal oli see number 15%. Siiski ei maksa oodata, et see number järsult kasvaks, sest nõrgad kukuvad välja, lähevad pankrotti ja nendega me enam ei tegele,“ selgitas Jäger.

Maakondade lõikes on maksehäiretega ettevõtete arv suurenenud enim Pärnumaal (51%), Tartumaal (49%) ja Harjumaal (43%), probleemid on väiksemad Jõgevamaal (7%) ja Hiiumaal (17%). „Maksehäireid on rohkem seal, kus oli ülitormiline areng ja nüüd on tagasilöögid. Maksuvõlgnike osas on põhimõtteliselt pilt sama, maksuvõlgnike arv on kasvanud 71%,“ ütles Jäger. Kõige rohkem on maksuvõlgnike arv kasvanud Põlvamaal (127%) ja Lääne-Virumaal (97%) samas Hiiumaal ja Võrumaal on maksuvõlglaste arv muutumatu.

Et ellu jääda, on laienemise asemel järjest olulisem vaadata, kellele müüa. „Ellu jääb see, kes oskab müüa. Selles, et turg väheneb, ei ole midagi ebanormaalset. Riske tuleb ette näha ja neis firmade, kes oskasid riske näha ei juhtu midagi,“ lisas ta. Veel hoiatas Jäger, et kui varem ei pidanud müügiga tegelema, sest kliendid olid ukse taga tunglemas, siis nüüd tulevad ukse taha need, kes enam mujalt ei saa ja on nn riskantsed kliendid.

Majandussektorite lõikes on maksehäiretega ettevõtete arv aastaga enim kasvanud ehitussektoris (kasv 72), kinnisvarasektor (kasv 50%) ning hotellide ja restoranide (kasv 43%) hulgas. Kõige vähem on maksehäireid energia-, gaasi-, veefirmadel (langus 50%) ja põllumajandusettevõtetel (kasv 4%). Keskmiselt on maksehäired kasvanud 42%.

Maksehäirete summa on aastaga kasvanud 284%. Kinnisvarasektoris on see kasvanud 722% ehk 110 miljonilt kroonilt 909 miljonini. Maksuvõlgade summa on kasvanud 130%. Kinnisvara sektoris on kasv olnud suurim 349% ehk 28 miljonilt 130 miljonini.

Suurimad maksuvõlglased tegelevad kinnisvarasektoris (kasv 104%), hotelli ja restorani äris (kasv 100%) ja ehituses (kasv 89%). Energia-, gaasi-, veefirmadel on maksuvõlad vähenenud 100% ja põllumajanduses on maksuvõlglaste kas olnud 13%. Maksuvõlglaste arv on kasvanud keskmiselt 71%.

Kõige suurema krediidiriskiga näevad eksperdid ehitus ja hotelli ja restoranisektorit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. October 2008, 14:25
Otsi:

Ava täpsem otsing