Eesti pangad intresse muutma ei torma

Kadrin Karner 22. september 2008, 00:00

"Jälgime raha hinda panga jaoks ja vastavalt sellele korrigeerime vajadusel marginaale," ütles Swedbanki eluaseme finantseerimise osakonna juhataja Aet Altroff. "Euribori suurenedes me hinda ei tõsta," ütles Altroff ja lisas, et euribori muutumist nad prognoosida ei tahaks.

Sampo ja Nordea eluasemelaenude intressimäära seni tõstnud ei ole, küll aga on uute eluasemelaenude intressimäärad seoses laenuressursi kallinemisega tõusnud SEBs.

"Kuna intress lepitakse kokku iga projekti osas eraldi, siis ei ole võimalik ühte kindlat määra välja tuua, kuid enamikul juhtudel on intressimarginaal 1 protsendi tasemel ja enam (marginaalile lisandub kuue kuu Euribor)," sõnas SEB äriarendusjuht Triin Messimas.

"Olemasolevate eluasemelaenude intressimäär saab muutuda vaid vastavalt kuue kuu Euribori muudatustele - intressimarginaal on lepingus kindlaks määratud ja see ei muutu," selgitas Messimas.

"Sampo Pank ei ole tõstnud ega teinud ka otsust tõsta eluasemelaenude intressimäära," ütles Sampo Panga personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur.

"Eluasemelaenude riskimarginaal on seotud kuue kuu euriboriga, mis on tasakaalustavaks jõuks lühiajalistele intresside kõikumistele. Teisisõnu ei suurenda pangad rahaturu intresside tõusu järel kohe ka klientide laenuintresse," selgitas Vanajuur.

"Järsud muutused puudutavad vaid väikest osa klientidest. Kuue kuu Euribori jätkuv tõus suurendab paraku leibkondade finantskulu, kuid mitte olulisel määral," lisas Vanajuur.

Küsimusele kas Euribori suur hüpe võib uute laenuvõtjate jaoks tuua suurema eluasemelaenu intressi riskimäära, vastas Vanajuur, et iga laenu riskimarginaal on individuaalselt määratav suurus, mis sõltub tagatisvara väärtusest, leibkonna sissetulekust ja eelnevast maksekäitumisest.

Nordea Panga jaepanganduse laenutoodete müügijuhi Marit Mardi kinnitusel Nordeal eluasemelaenu intressimäära tõstmist praegu plaanis ei ole.

"Nordea jätkab senist poliitikat ja vaatleb iga klienti eraldi. Pakume klientidele jätkuvalt parimat võimalikku hinda," sõnas Mardi ning lisas, et euribori tõus mõjutab maksimaalse laenusumma suurust.

Swedbank tõstab alates tänasest ujuvat eluasemelaenu intressimäära 5,95 protsendilt 6,23 protsendile. Kaheks aastaks fikseeritud eluasemelaenu intressimäär tõstetakse 5,94 protsendilt 6,14 protsendi juurde ja viieks aastaks fikseeritud eluasemelaenu intress kerkib 6,10 protsendilt 6,25 protsendini, kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing