21. september 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Süvameres siiski ka punast

Kui maa peal või veepinnal on ese punane, siis kümne meetri sügavusel paistab see ese hall või must, kirjutas LiveScience. Erinevalt punasest jõuavad sinised lained sügavamale ning see on ka põhjus, miks ookeanivesi tundub sinine.

Kuid nüüd leidis Saksamaa Tübingeni ülikooli teadlane Nico Michiels, et sügaval elavad kalad oskavad siiski punasest lugu pidada ning oskus tekitada punast fluorestsentsi on merekalade hulgas üsna levinud.

Michielsi avastuse taga on juhus: ta oli Punases meres sukeldumas ning otsustas uurida, kuidas punane valgus vees levib.

Tal olid ees prillid, millega oli võimalik näha ainult punast valgust ning ühtäkki ilmusid tema ette kalad, kellel olid üksikud punased helendavad laigud, üksik uim, helendavad punased ringid silmade ümber või helendas terve kala punaselt.

Michielsi sõnul on punane helendus ilmselt liigisisene kommunikatsioonivahend või märguanne, kuid tal ei ole praegu veel ühtki kinnitust, et see tõesti nii on. Punane helendus on nähtav vaid väga lähedal, seega ei ole kaladel põhjust karta, et vaenlased seda saavad ära kasutada.

Juba varem on olnud teada, et kalad oskavad helendada kas roheliselt või siniselt. Lisaks Punasele merele leidis Michiels samasuguse punase helendusega kalu ka Vahemerest.

Avastust kirjeldav artikkel ilmub ajakirja BMC Ecology värskes numbris.

Autor: Villu Päärt

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt