Sõbralikud bakterid kaitsevad diabeedi eest

22. september 2008, 20:03

Bakterite kasulikkusest on räägitud palju.
Nüüd näitasid Yale’i ja Chicago ülikoolide teadlased, et levinud maos elava
bakteriga kokku puutunud hiired olid kaitstud esimest tüüpi diabeedi eest.

Ajakirjas Nature avaldatud uurimus toetab niinimetatud hügieenihüpoteesi, mille kohaselt arenenud maades elavate inimeste vähene kokkupuutumine parasiitide, bakterite ja viirustega suurendab immuunsüsteemi häiretest tingitud haiguste, näiteks allergiate ja astma tõenäosust, kirjutas Physorg.

Tulemused näitavad ka, et kindlate bakteritega kokku puutumine võib aidata ennetada esimest tüüpi diabeedi väljakujunemist. Diabeet on autoimmuunsushaigus, mille korral haige immuunsüsteem ründab insuliini tootvaid rakke pankreases.

Autoimmuunsushaiguste tekke põhjuseid on viimasel ajal kõikjal väga põhjalikult uuritud. Eelmise kümnendi jooksul on saanud selgeks, et keskkond mängib rolli mõnede immuunsüsteemi vastuste väljakujunemises. Näiteks on vähemarenenud maadest pärit inimestel vähem allergiaid kui kõrgelt arenenud riikides paremal elujärjel elavatel inimestel.

Sama fenomeni on täheldatud ka laborites. Varasemates uurimustes on näidatud, et laborihiirte tõenäosus haigestuda diabeeti sõltus nende kasvukeskkonnast. Surnud bakteritega kokku puutunud hiired haigestusid harvemini. See näitab, et esmase vastupanuna töötav kaasasündinud immuunvastus, mis kaitseb meid nakkuste eest, võib mõjutada diabeedi väljakujunemist.

Uues uurimuses näitasid teadlased, et vigase kaasasündinud immuunsüsteemiga hiired olid tavaolukorras diabeedi eest kaitstud. Kui nad kasvatati üles aga bakterivabas keskkonnas, kus ei esinenud „sõbralikke” soolebaktereid, kujunes neil välja raske diabeet. Inimese seedekulglas leiduva kahjutu bakteriga kokku puutunud hiirtel arenes aga diabeet välja tunduvalt väiksema tõenäosusega.

"On väga oluline mõista, kuidas mõjutavad soolebakterid immuunsüsteemi nii, et autoimmuunsushaigused kas tekivad või ei teki,” ütles uurimuse üks autoritest Li Wen. „Seda mõistes võiksime välja töötada meetodi immuunsüsteemi mõjutamiseks, viies sõbralike bakterite hulga õigele tasemele ja kaitsta inimesi nii diabeedi eest.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. September 2008, 15:18
Otsi:

Ava täpsem otsing