Ei jäänud teda ka ehk Goldman ja Morgan Stanley tavapankadeks

22. september 2008, 11:10

Wall Street’i tormis veel viimasena seisma
jäänud suured investeerimispangad Goldman Sachs ja Morgan Stanley teatasid eile,
et loobuvad sellest staatusest ning painutavad end USA keskpanga järelevalve
alla.

Laenurahal ja tugeval võimendusel tuginenud ärimudel ei tööta enam.

USA keskpank kinnitas pühapäeva õhtul kahe endise investeerimispanga muutmise panganduskontsernideks, mida reguleerib keskpank ning mis oma uues staatuses võivad keskpangalt, nii nagu tavalised kommertspangad, vajadusel laenuabi saada.

Selle otsusega saavad nüüd mõlemad hakata ka oma deposiidibaasi rajama.

Muudatused tähendavad edaspidi väiksemat riskimist ning ilmselt ka madalamaid palku nende pankade personalile. Eriti hästi olid seni makstud Goldmani juhid - mullu said nii tegevjuht kui kaks asepresidenti igaüks enam kui 67 miljonit dollarit, vahendas Bloomberg.

Seadusest, mis omal ajal investeerimispangad kommertspankadest lahutas (1933. a Glass-Steagall Act), sai tänavu mööda 75 aastat.

Toona leiti, et "pankade ebakohane käitumine" ehk teisisõnu kommertspankade liiga aktiivne investeerimine aktsiaturgudele (ja riskimine hoiustajate rahaga) oli finantskriisi peamisi põhjuseid. See tingis investeerimispanganduse lahkulöömise.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. September 2008, 11:10
Otsi:

Ava täpsem otsing