40protsenti USA tarbimiseelarvest kulub eluasemele

23. september 2008, 09:09

Uuringud näitavad, et USA kodanik kulutab
40protsenti oma sissetulekust eluasemele, teisel kohal on transport, kirjutab
LHV analüütik Joel Kukemelk.

Eluase moodustab 40% tarbimiseelarvest (hüpoteegi maksed, rendid, üürid), transport 18% (mootorsõiduki peale tehtud kulutused, kütus), toit ja jook 16%, meditsiin 6%, vaba aega 6%, haridus ja kommunikatsioon 5%, muud tooted ja teenused 5% ning riietus 4%. "Seega kõige valusamalt mõjutavad tarbijat igasugused eluasemekulutustega seotud kasvud, kütuse ja toiduainete hinnatõusud," märgib analüütik.

Kukemelk toob välja, et USAs arvutab tarbijahinnaindeksi näitu Tööjõu Statistika Büroo (BLS) – tehakse seda igakuiselt. Eesmärgiks on leida, kui palju maksavad linnaelanikud fikseeritud tarbekaupade ’korvi’ eest ja kuidas selle ’korvi’ hind ajas muutub. USAs on tarbijahinnaindeksi referentsperioodiks 1982-1984 ehk teiste sõnadega ’tarbimiskorvi’ hind keskmiselt neil 36-l kuul on võrdsustatud 100 punktiga. Näiteks 2003. aastaks oli CPI indeksi väärtus tõusnud ca 184 punktini. Kuigi referentsperioodi ja 100-punktilist väärtust pole USAs vahepeal muudetud, on olulisi korrektuure siiski tehtud ja põhjus peitub selles, et tänased tarbija kulutused ei ole proportsioonis ameeriklaste poolt 80. alguses tehtud kulutustega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. September 2008, 11:10
Otsi:

Ava täpsem otsing