Eesti Pank ennustab laenude tagasimaksmise halvenemist

Liis Kängsepp 23. september 2008, 12:46

Augustis kasvas makseviivitustega laenude
osakaal ning Eesti Pank ennustab, et viivises olevate laenude osakaal suureneb
järgnevatel kuudel veelgi.

„Majanduse viimaste arengusuundumuste valguses on ettearvatult jätkunud ka viivises olevate laenude mahu suurenemine -- üle 60 päevase makseviivitusega laenude osakaal laenuportfellis kasvas juuli 1,8 protsendilt augustis 2,2 protsendini augustis,“ kirjutab oma kommentaaris Eesti Panga finantssektori poliitika spetsialist Siret Vildo. „Sarnaselt varasemate kuudega veavad viivislaenude mahu kasvu eelkõige kinnisvara- ning ehitussektor.“

Eesti Panga andmetel suurenes Eesti ettevõtete ja eraisikute laenu- ja liisingumaht augustis 2,1 miljardi krooni ehk 0,8 protsendi võrra ning kuine portfelli suurenemine on viimased kolm kuud püsinud ühtlasel tasemel.

Laenu- ja liisingportfelli aastakasv on alanenud kõikides sektorites, keskmisest kiirem laenukasv on püsinud eraisikutele väljastatud laenude ning tööstussektorile väljastatud laenude puhul.

„Viimase aasta jooksul on kõige kiirem laenukasvu vähenemine toimunud eraisikute tarbimislaenude puhul, mille aastakasv vähenes aastataguselt 53 protsendilt 21 protsendini augustis,“ kirjutas Vildo.

Eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmised intressimäärad on järginud EURIBORi arengut ning tõusnud vastavalt 6,1 ning 6,5 protsendi tasemele. Baasintressile lisatava intressimarginaali keskmine tase augustis oluliselt ei muutunud, kuid oodata on marginaalide rolli suurenemist uute laenude intressimäärades.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. September 2008, 14:20
Otsi:

Ava täpsem otsing