Google toob välja telefoni

Siim Sepp 24. september 2008, 00:00

Androidi loomisel on Google'i eesmärk olnud selge: luua täiesti uut moodi mobiiltelefon. Programmeerijate jaoks tähendab Android palju. Teistele mobiiltelefonide operatsioonisüsteemidele, nagu Windows Mobile ja Symbian, on üsna keeruline programme kirjutada ning mõnikord on neil raskusi kaamera või GPS-kaardiga ühenduse saamisega. Androidi puhul on aga igasuguste rakenduste kirjutamine tehtud võimalikult lihtsaks ning programmeerijatele on antud vabad käed telefoni riistavara valitsemiseks, kirjutas Technology Review.

Näiteks võitis Jasper Lin Google'i finantseeritud Androidi-võistlusel hiljuti 275 000 dollarit, arendades välja rakenduse uuele telefonile. Lini töörühm nimega Locale kirjutas programmi, mis muudab vastavalt kellaajale, kasutaja asukohale ning sündmustele tema kalendris automaatselt telefoni seadeid, näiteks helina tugevust. "Arendaja seisukohalt on Android suurepärane platvorm," ütles Lin. "Olen ka Symbiani jaoks programme välja töötanud, kuid see oli väga keeruline ülesanne."

Tavakasutajale on aga oluline vaid see, kas Google'i esimene telefon on mugavam ja ihaldusväärsem kui teised saadaval olevad nutitelefonid. Eksperdid usuvad, et esimest Androidi telefoni hakatakse paratamatult võrdlema iPhone'iga ning selles võrdluses võib Android alla jääda. Esmamulje on aga konkurentsitihedal mobiiliturul äärmiselt oluline - kui telefoni esimene variant kasutajatele ei meeldi, on väga raske luua järgmisi versioone.

Pikas perspektiivis sõltub Androidi edu tema rakenduste kvaliteedist. Kuna eri rakenduste tegemine on tehtud nii lihtsaks, muutub raskemaks kõigi loodud rakenduste kvaliteedikontroll. Selleks on välja mõeldud hääletussüsteem: inimesed, kes laadivad alla Androidi rakendusi, saavad hinnata nende headust - kas nad töötavad hästi, kui palju kulutavad rakendused akut ja nii edasi. Halvasti töötavad rakendused hääletatakse kiiresti maha.

Kas selline lähenemine viib ka paremate rakenduste väljatöötamiseni, selgub tulevikus. "Telefoni võlu ei seisne seadme enda võimalustes, vaid selles, mida selline seade võimaldab kasutajatel endal välja arendada," ütles analüütik Jack Gold.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing