23. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Käibemaksus mitu muudatust

Ettevõtjaid ootavad 2009. aastal ees olulised muudatused käibemaksu alal. Valitsuse ettepandud muudatused ootavad parlamendis kinnitamist.

Kasutusliisingu maksustamine muutub kallimaks. Seni oli auto müügihind liisimise alguses maksustatud ainult juhul, kui lepingus oli selgelt kirjas, et liisinguaja lõppedes läheb omandiõigus auto lepingujärgsele kasutajale (nn kapitalirent). Uue seaduse kohaselt maksustatakse auto kohe selle üleandmisel ka siis, kui lepingus sätestatakse omandiõiguse ülemineku võimalus või rendilepingu pikendamise võimalus. Seega hakatakse ka kasutusliisingut maksustama kui kauba müüki, mille puhul käibemaks kuulub kohe tasumisele.

Auto omatarbe maksukoormus tõuseb. Erisoodustuse 2000kroonise kuumäära tõstmisega 4000 kroonile tõuseb ka omatarbe maksustatav väärtus. Jääb võimalus pidada sõidupäevikut, kui autot kasutatakse eratarbimises vähem.

Maksustav väärtus korrigeeritakse turuhinnast erineva hinnaga müügi korral. Tegemist on ettevõtja jaoks positiivse muudatusega, kuna see piirab maksustatava väärtuse korrigeerimise ainult tehingutele seotud isikute vahel ja kui ühel tehingupooltest on piiratud käibemaksu mahaarvamise õigus. Turuhinda saab kohaldada ainult juhul, kui seotud isikute vahelises tehingus kohaldatakse turuhinnast erinevat hinda maksudest kõrvalehoidumise eesmärgil.

Erinevalt teistest muudatustest on käibemaksugrupi maksustamist reguleerivad sätete jõustumise ajaks planeeritud 1. jaanuar 2010. Uue korra kohaselt saavad käibemaksugrupi liikmed ühe numbri, mida nad kasutavad tehingutes grupiväliste isikutega. Seega muutub täielikult käibemaksugrupi maksustamine. Ühise maksukohustuslasena registreeritud isikute vahelisi tehinguid ei loeta enam käibeks sõltumata sellest, kas grupi liikmeil on maksustatav või maksuvaba käive. Seega saavad ka finantsasutused ja ettevõtted, kel on maksuvaba käive, kasutada ühise käibemaksukohustuslasena registreerimist käibemaksukulude optimeerimiseks.

Laiendatakse investeerimisfondide ringi, mille valitsemine on maksuvaba teenus. Kehtiva seaduse järgi on maksuvaba ainult avalike investeerimisfondide ja pensionifondide valitsemine. Tulenevalt Euroopa Kohtu lahendist C-363/05 võimaldatakse maksuvabastust kõigile fondidele.

Eelnõu järgi kaob eluruumi hooldusteenuse maksuvabastus. Kehtiva seaduse järgi kuuluvad eluruumidele osutatavad hooldusteenused käibemaksuvabade teenuste ja kaupade nimekirja.

Autor: Aiki Kuldkepp

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt