Kripo sai vahevõidu kiirlaenuandjate üle

Enn Tosso 24. september 2008, 00:00

Keskkriminaalpolitsei serveeris eilses pressiteates kohtumäärust otsusena, millest jääb mulje, nagu oleks kohus SMS-laenude asja juba lahendanud. Kohtuotsus ja kohtumäärus on tegelikult kaks väga erinevat asja. Määrusega lahendatakse esmase õiguskaitse küsimusi, antud juhul, kas kohtuvaidluse ajal peab keskkriminaalpolitsei ettekirjutust täitma või mitte. Vaidlus leiab sisulise lahenduse alles kohtuotsus.

"Tegemist on pretsedenti loova kohtuotsusega ning see näitab, et seadusest tulenevad nõuded kehtivad kõikidele finantseerimisasutustele võrdselt," ütles eile keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo juht Raul Vahtra.

"Kuigi kiirlaenupakkujad väidavad, et summad on tühised, ei oma see tähtust. Järelikult ei ole see nende põhiõigusi piirav," kommenteeris ta kiirlaenupakkujate väidet.

Vahtra sõnul kontrolliti 18 SMS-laenufirmas, kas nad täidavad 28. jaanuaril kehtima hakanud isiku tuvastamise kohustust, ent ainult viis neist täitsid seadust.

"Osa tegi tuvastamist pangalinkide kaudu, aga see pole kooskõlas seadusega," märkis ta. "Tegime 13 ettevõttele ettekirjutuse, eesmärgiga hakata täitma seadust," märkis ta. Ent kolm firmat kaebasid asja kohtusse, neist Monetti kohta pole veel otsust ja SMS Laen võttis avalduse tagasi. Risicum Capital OÜ kohta otsustas Tallinna ringkonnakohus, et rahapesu andmebüroo ettekirjutus oli õigustatud.

Monetti ASi juhatuse liikme Helen Veski sõnul äsjane kripo võit SMS-laenuäri ei mõjuta. "Ei tohiks kuidagi mõjutada, kuid kuna meil endal on sisuline kohtuasi pooleli, siis ei saa seda teemat pikemalt kommenteerida," ütles Veski aripaev.ee-le.

Teiste laenude kõrval ka SMS-laene väljastava Koduliising OÜ juhatuse liige Arne Veske ütles, et laenuandjad ootavad kripo kampaaniate asemel seadusega kehtestatud regulatsioone. Veske lisas, et ta pole eilse kohtumääruse detailidega kursis, kuid käis kevadel ise rahapesu-uurijatega vestlemas ja politseiametnikud tunnistasid talle toona, et menetlevad detailset laenuvõtjate tuvastamist, kuna selleks on tugev poliitiline tellimus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing