Arktilise jää lõpp on ligi

24. september 2008, 11:41

Käesolev aasta võib olla rekordiline
arktiliste merede suvise jääkatte õheduse või koguni puudumise poolest, kinnitab
keskkonnauudiste portaali EDIE kaudu Maailma Looduse Fond (WWF).

Eelmine rekordaasta oli alles mullu, tänavu on looduskaitsjate kinnitusel olukord aga veel nutusem, vahendas greengate.ee.

WWF-i rahvusvahelise Arktika-programmi kliimamuutuse vanemvaatleja Martin Sommerkorni sõnul on jääkate Arktikas sel suvel õhem, kui ühelgi varasemal aastal jäävaatluste algusest peale. See on esimene aastaga, kus nii kirdeväil kui loodeväil on mõlemad täiesti jäävabad.

Jääkate muutub iga aastaga järjest õhemaks ja nooremaks. Seega võib ekspertide hinnangul oletada, et hiljemalt viie aasta pärast on arktiline jääkate vähenenud 56 protsendi võrra 1985-2007 perioodiga võrreldes.

WWF hoiatab, et muutused võivad halvendada mitme loomaliigi, eriti jääkaru, samuti Arktika põlisrahvaste elukvaliteeti. Ka kiireneb arktilise jää sulades tõenäoliselt kliimamuutus mujal maailmas, kuivõrd seni töötas arktiline jää peeglina, mis päikesekiirguse kosmosesse tagasi peegeldas. Nüüd aga hakkab Arktika tume vesi päikesesoojust hoopis neelama, suurendades seega globaalset soojenemist. Kliimamuutusele annavad hoogu ka kasvuhoonegaasid, mis arktiliste maismaa-alade seni külmunud pinnasest sulamise käigus lenduma hakkavad.

Loe ka: Arktikast sai saar

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. October 2008, 10:17
Otsi:

Ava täpsem otsing