„Tõehetke“ usaldusväärsust tõstev leiutis

24. september 2008, 11:08

Valedetektorite abil saadud tõendeid
kasutades on maailmas vangi saadetud palju inimesi. Paljudes riikides
ülipopulaarses saates „Tõehetk“ sõltub mängija edu otseselt
valedetektoritestist.

Paraku pole see seade eriti kõrge usaldusväärsusega. Nüüd on esitatud uus tehnoloogia aju-uuringuteks, mis võiks aidata nii politseid kui meelelahutussaateid, vahendab New Scientisti uute patenditaotluste veerg.

Valedetektor, ehk polügraaf mõõdab testitava hingamissagedust, pulssi ja higistamist, et tuvastada ärevust, mis võiks seostuda süütunde või valetamisega.

Kuid ärritust võib põhjustada ka lihtsalt ülekuulatava situatsiooni sattumine. Samas on ka inimesi, kes suudavad masina ära petta. Mõningatel hinnangutel ei ole valedetektori usaldusväärsus palju suurem sellest, kui küsimustele vastates teha lihtsalt juhuslikke pakkumisi.

Palju paremaid tulemusi saaks ajuaktiivsuse otsese mõõtmisega. Tänapäeval on selleks kaks meetodit elektroentsefalograafia ja funktsionaalne magnetresonantstomograafia, mõlemal on oma puudused.

Elektroentsefalograafia abil on võimalik aju funktsioonidest saada väga väikese lahutusvõimega kujutis. Funktsionaalne magnetresonantstomograafia on kallis, samas võivad uuritava pisimadki liigutused tulemuse rikkuda.

Drexeli ülikooli meditsiinikolledži teadlane Scott Bunce on välja mõelnud uue lahenduse, millele ta on esitanud patenditaotluse. Infrapunase lainepikkusega valgust tuleks kiirata läbi pealuu ajju ja mõõta, palju sellest tagasi peegeldub. Selleks protseduuriks on vaja spetsiaalselt peapaela.

Tagasipeegelduv valgus on otseselt seoses sellega, kui palju on veres hapnikku, mis omakorda annab märku, kui aktiivne aju parajasti on. Bunce’i sõnul saab nende andmete põhjal jälgida ajuaktiivsust reaalajas ning jälile saada, kas testitav valetab. Meetod on odavam ja lihtsam funktsionaalsest magnetresonantstomograafiast ja elektroentsefalograafiaga võrreldes on kujutis parema lahutusega.

Samal meetodi abil uuritakse ka Alzheimeri tõbe.

Loe patenditaotlust siit: http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?WO=2008063155

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. October 2008, 10:17
Otsi:

Ava täpsem otsing