Väljasurnud hiidkilpkonn võib tagasi tulla

24. september 2008, 10:44

Väljasurnud hiidkilpkonna liik võib uuesti
ellu ärgata, sest teadlastel õnnestus näidata, et Gal?pagose saartel elavad
kilpkonnad on väljasurnud liigi ja kohaliku kilpkonnaliigi hübriidsed
järeltulijad.

Gal?pagose saarestikus Isabela saarel elav segase päritoluga kilpkonnade rühm on teadlasi ammu pead murdma pannud. Seos väljasurnud liigiga tuli esile aga alles nüüd, mil teadlased võrdlesid Isabela kilpkonnade DNAd Floreana saarel elanud väljasurnud kilpkonnaliigi muuseumieksponaatidelt kogutud DNA-proovidega, kirjutas LiveScience.

"Elavatelt kilpkonnadelt koguti proovid juba 1994. aastal, kuid me ei osanud neid seletada enne Floreana andmete leidmist,” ütles Yale’i ülikooli evolutsioonibioloog Gisella Caccone. „Nüüd oleme muuseumidest leidnud paarkümmend looma, kelle DNAga võrdlus läbi viidi.”

Gal?pagose saartel elab praegu 11 hiidkilpkonna liiki. Floreana saarel elanud Geochelone elephantopus on üks neljast liigist, mis on viimase 150 aasta jooksul maailmast kadunud. Isegi Charles Darwin täheldas Gal?pagose saari külastades hiidkilpkonnade arvukuse vähenemist Floreana saarel 15 aastat enne liigi hävimist.

18.-19. sajandil Galapagose vetes seilanud vaalapüüdjad ja piraadid kasutasid kilpkonni oma toiduvarude täiendamiseks, tappes logiraamatute põhjal rohkem kui 250 000 isendit. Lisaks tapeti kilpkonni õlilampidesse rasva saamiseks.

Teadmatult kindlustasid samad inimesed Floreana kilpkonna säilimise hübriidina. Vaalarikastele aladele suunduvad laevad tühjendasid oma laoruumid kilpkonnadest Gal?pagose saarestikku kuuluval vulkaanilisel Isabela saarel. Seal segunesid Floreana kilpkonnad teise hiidkilpkonna liigiga, pannes aluse hübriididele, kes aastaid hiljem teadlasi hämmastasid.

Caccone sõnul võib hübriididest olla võimalik aretada välja kadunud Floreana kilpkonnad, kui Isabelal elaks piisavalt hübriide.

Selleks on teadlastel vaja rohkem raha ja paremat ettekujutust Isabelal elavate hübriidide arvust. Caccone plaanib detsembris saarele tagasi pöörduda ning kilpkonni loendama hakata.

Uurimuse tulemustest kirjutatakse põhjalikumalt ajakirja Proceedings of the National Academy of Sciences eilses numbris.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. October 2008, 10:17
Otsi:

Ava täpsem otsing