Antidepressandid võivad kahjustada meeste viljakust

25. september 2008, 18:25

Teadlased on avastanud, et levinud
antidepressant võib vähendada meeste viljakust, kahjustades spermides olevat
DNAd.

Uurimuses jälgiti 35 hea tervise juures olevat meest, kes tarbisid paroksetiini, mis on ettevõtte GlaxoSmithKline müügiravimite Paxil ja Seroxat toimeaine. Leiti, et fragmenteerunud DNAga spermide osakaal tõusis vaid neljanädalase ravimikuuri järel 13,8 protsendilt 30,3 protsendini, kirjutas Reuters.

Sarnaseid spermi DNA kahjustuste tasemeid on seostatud embrüote kehva elujõulisusega last saada üritavatel paaridel.

Uus uurimus kinnitab uurimuse läbi viinud arstide varasemaid kahtlusi. 2006. aastal leidsid nad, et kahel mehel vähenes tervete spermide hulk pärast erinevate serotoniini tagasihaarde inhibiitorite manustamist.

Serotoniini tagasihaarde inhibiitorid nagu Paxil/Seroxat ja firma Eli Lilly ravim Prozac on kõige tavalisemad välja kirjutatavad antidepressandid.

GlaxoSmithKline’i sõnul uurivad nad teadlaste tulemusi põhjalikumalt, sest uurimus polnud läbi viidud nende firma poolt. „Need ravimid on lisaks nõustamisele ja elustiili muutusele depressiooni ravis väga olulisel kohal ning vaid sellele uurimusele põhinedes ei tohiks patsiente muretsema panna,” ütles firma esindaja. "Patsiendid peaksid enne ravimist loobumist oma olukorda arstidega arutama.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. October 2008, 09:28
Otsi:

Ava täpsem otsing