Juulis kasvas eksport kümnendiku

Mariliis Pinn 25. september 2008, 09:13

Tänavu juulis oli Eesti kaupade
eksportkäive jooksevhindades 11,1 miljardit krooni, mis oli 12% enam kui eelmise
aasta juulis, teatas statistikaamet. Juuli ekspordi kasv oli selle aasta üks
suuremaid, jäädes alla vaid 18%-lisele ekspordi kasvule aprillis.

Kaupade eksport suurenes eelmise aasta juuliga võrreldes nominaalselt 1,2 miljardit krooni ning selle põhjustas peamiselt väetiste ja elektriseadmete väljaveo suurenemine.

Kaupu imporditi juulis Eestisse 15,1 miljardi krooni eest, mis oli 9% enam kui eelmise aasta juulis. Impordi olulise suurenemise põhjustas kütuste sisseveo suurenemine 1,1 miljardi krooni võrra.

Väliskaubanduse puudujääk oli 4 miljardit krooni, mis oli ligikaudu sama palju kui mullu juulis. Samas, et ekspordi kasvutempo on tänavu igas kuus ületanud impordi kasvutempot, siis on see kaasa toonud väliskaubanduse puudujäägi paranemise.

Juulis hõlmasid Euroopa Liidu (EL) riigid 69% ja SRÜ riigid 16% kogu eksportkäibest (eelmise aasta juulis vastavalt 68% ja 11%). Eelmise aasta juuliga võrreldes suurenes kaupade eksport EL riikidesse 0,9 miljardi krooni võrra (13%) ja SRÜ riikidesse 0,6 miljardi krooni võrra (59%). Peamised sihtriigid olid Soome, Venemaa ja Rootsi. Enim ehk 0,6 miljardi krooni võrra, suurenes kaupade eksport Venemaale. Samuti suurenes eksport Soome ja Ameerika Ühendriikidesse.

Kaupade importkäibest hõlmasid EL riigid 81% ja SRÜ riigid 11% (eelmise aasta juulis vastavalt 78% ja 12%). Import EL riikidest suurenes 1,4 miljardi krooni võrra ehk 13% võrreldes eelmise aasta juuliga, samal ajal aga import SRÜ riikidest veidike vähenes. Peamised kaupade saatjariigid olid Soome, Saksamaa ja Leedu. Oluliselt ehk poole miljardi krooni võrra, vähenes kaupade import Venemaalt. Samas aga suurenes 0,7 miljardi krooni võrra kaupade import Leedust. Oluline oli ka kaks korda suurenenud import Valgevenest (0,3 miljardilt kroonilt 0,6 miljardile kroonile).

Nii ekspordis kui ka impordis olid juulis esikohal masinad ja seadmed, mis moodustasid viiendiku mõlema kaubavoo käibest. Ligi kaks korda kasvas keemiatoodete eksport — poolelt miljardilt kroonilt ühele miljardile kroonile. Kolmandiku kasvas masinate ja seadmete ning metallide ja metalltoodete väljavedu (vastavalt 0,6 ja 0,3 miljardi krooni võrra). 0,3 miljardi krooni võrra vähenes mineraalsete kütuste eksport, st toimus re-ekspordi vähenemine.

Kaupade impordis oli oluline suurenemine kütuste tooterühmas (1,1 miljardi krooni võrra). Samas transpordivahendite import vähenes 0,4 miljardit krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. September 2008, 09:13
Otsi:

Ava täpsem otsing