Koger: ehitusettevõtja kiikab ümbrikupalga poole

25. september 2008, 18:19

Ettevõtja Andres Kogeri sõnul lööb
majanduslangus kõige valusamalt just väikeettevõtjaid, võimalik, et ettevõtjad
peavad hakkama maksma ümbrikupalkasid - ellujäämisinstinkt on neil suur.

Ettevõtja Andres Kogeri sõnul annab majanduslangus suurima löögi ehituses just väikeettevõtjatele. „Järgmise kahe aasta jooksul toimub kesta vahetus, üks ja sama seltskond tegutseb erinevate kehade all. Asjad lähevad hapuks. Kuid need on kõik nii väikesed ettevõtted, et neist me ei kuulegi,“ märkis Koger Äripäeva konverentsil Äriplaan.

Paljud väikeettevõtjad satuvad Kogeri sõnul hinnasurve alla. "Ellujäämisinstinkt on enamikul neil olemas. Suurem osa kulutustest on tööjõud koos riigimaksudega. Vähendatakse palkasid, sellest tuleb uus invasioon üle lahe. Kõige suurem vedru on riigimaksud, tahame või ei taha. Väikeettevõtjad ilmselt arutlevad, kas kaotada kõik mehed ära või asuda makse optimeerima. See on inimlik," märkis Koger.

Võimalik, et ehitusettevõtja peab hakkama uuesti ümbrikupalka maksma, suureneb uute firmade registreerimine, luuakse massiliselt uusi ettevõtteid, tekivad tankistid ja variisikud – see on Kogeri sõnul suhteliselt vältimatu

„Meil endal ka lihtne pole. Kui vaadata juhtivate ehitusettevõtjate väljaütlemisi, siis vastupidiselt ootustele on numbrid selle aasta lõpus palju ilusamad ja suuremad. Ka meie ootasime, et aasta lõpp kukub hullemini ära. See, et turg on nii palju kukkunud, see teeb just suured ettevõtjad õnnelikumaks, neid, kel on pikemad lepingud käes,“ lausus Koger ning lisas, et nende ettevõttel läks hästi ja nad võitsid Põhja-Eesti regionaalhaigla miljardise projekti. „See on see, mis hoiab eksisteerimas!“

Kogeri sõnul järgmisel ega ülejärgmisel aastal üldiselt uute projektidega ei alustata. „NCC ja YIT võib-olla kasutavad oma emaettevõtte raha ja alustavad ehitusega. Kui võib-olla 2009 hakkab siin majanduses midagi toimuma, siis ehituses kindlasti mitte enne aastat 2011,“ märkis Koger.

Venemaal on piiramatud võimalused

Ettevõtja sõnul on üheks alternatiiviks uute väljundite otsimine. „Venemaal on võimalused piiramatud. Kus sa siis ikka käid, kui mitte naabrite juures. See aasta aega, mis ma olen nüüd aktiivsemalt Venemaal käinud, on tunda suhete külmenemist. Venemaal võimalusi on, kuid seal tegutsevad gigandid,“ lausus Koger ning lisas, et nende ettevõte on seal väikene ning otsib võimalusi, kuidas raha teha.

“Lugedes meediast viimaseid sündmusi, et Vene suuremad arendajad on valdavalt oma arendused külmutanud... mina usun küll, et Venemaa kerib end nii hoogsalt üles, et selliseid võnkeid nagu meil seal ei tule," märkis Koger.

Ehitusettevõtja sõnul on poliitika visanud ettevõtjate tegemistesse kaikaid kodaratesse. „Tunnen, et tegevust on kõvasti pärsitud jah. Eestlased, kes Venemaal tegutsevad, ma tean, et nad Eesti lipu all ei tegutse. Soome ja Rootsi lipu all pigem,“ lausus Koger.

„On uuritud, et on olemas kinnisvaratsükkel maailmas, et see on 17-18 aastat. Eestis me pole saanud seda objektiivsetel põhjustel harrastada. Kuid Rootsi näite põhjal võib arvata, et järgmine elamuehituse kõrghetk tuleb aastatel 2023 või 2024,“ märkis Koger.

Kui vaadata suuremate ehitusettevõtete portfelli, siis 2008 on sama ja 2009 turg iseenesest kukub, kuid hirmu külvamine on halvanud paljud otsustajad. „Mina pole küll hirmu tundud,“ oli Koger optimistlik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. September 2008, 18:50
Otsi:

Ava täpsem otsing