25. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

'Kogutud teosed' avavad hooaja

Ootamatuid sündmuspöördeid sisaldav lugu kahe kirjandusele pühendunud naise sõprusest kergitab intrigeerivaid küsimusi loomingulisest konkurentsist, õpilase ja õpetaja vahekorrast, kirjanduse ja elu suhetest.

"See vist ei ole naistekas," lausub lavastaja Eva Klemets, et on üritanud tükki sedasi reklaamida nii endale kui ka tuttavatele. Kuigi lugu räägib naiste sõprusest, on selles äratuntavad igasuguse sõpruse erinevad etapid. Naised oskavad aga olla labasemad.

Lavastuse tutvustusest võib lugeda, et kirjanikuks saada ihkav tudengineiu tuleb oma edukast naiskirjanikust õppejõu juurde koju õppetundi. Õpilase pühendumine ja kirjandushuvi on nii jäägitud, et õpetaja nõustub võtma neiu enda erasekretäriks. Edasi hakkab lavastus otsima vastuseid küsimusele, kas omavaheline sõprus ja usaldus ning muudki eetilised parameetrid tuleks jätta tagaplaanile, kui kõne all on kirjandus.

Näidendi konflikt kahe naiskirjaniku vahel tekib pinnalt, kui eetiline on oma teoseid luues kasutada teiste tsitaate. "Vastust ma ei anna," ütleb Eva Klemets ja lisab, et seda teha olekski keeruline, kuna iga kord võiks olla tulemus erinev.

Kirjandushuvi või suured teadmised selles vallas ei ole Klemetsi sõnul absoluutselt vajalikud, kuna lugu on eelkõige kahest naisest. Ka leiab kavalehelt korraliku sõnaraamatu ja selgitusi kirjanike kohta, kelle nimed lavastuse tekstist läbi käivad. "Aga lugu saab edukalt jälgida ka siis, kui nende vastu huvi ei ole," lubab lavastaja.

Eesti publikule on Donald Margulies varasemast tuttav näidendiga "Õhtusöök sõpradega", mis esietendus 2001. aastal Eesti Draamateatris. "Õhtusöök sõpradega" pälvis 2000. aastal Pulitzeri auhinna ning näidendiga "Kogutud teosed" oli Margulies selle ihaldatud auhinna nominent.

"Kogutud teosed" tõlkisid Sven Karja ja Laur Kaunissaare. Lavastuse kunstnik on Aime Unt ja valguskunstnik Martin Makarevitš. Mängivad Külliki Saldre ja Hilje Murel.

Autor: Ülle Hallik

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt