'Kogutud teosed' avavad hooaja

Ülle Hallik 26. september 2008, 00:00

Ootamatuid sündmuspöördeid sisaldav lugu kahe kirjandusele pühendunud naise sõprusest kergitab intrigeerivaid küsimusi loomingulisest konkurentsist, õpilase ja õpetaja vahekorrast, kirjanduse ja elu suhetest.

"See vist ei ole naistekas," lausub lavastaja Eva Klemets, et on üritanud tükki sedasi reklaamida nii endale kui ka tuttavatele. Kuigi lugu räägib naiste sõprusest, on selles äratuntavad igasuguse sõpruse erinevad etapid. Naised oskavad aga olla labasemad.

Lavastuse tutvustusest võib lugeda, et kirjanikuks saada ihkav tudengineiu tuleb oma edukast naiskirjanikust õppejõu juurde koju õppetundi. Õpilase pühendumine ja kirjandushuvi on nii jäägitud, et õpetaja nõustub võtma neiu enda erasekretäriks. Edasi hakkab lavastus otsima vastuseid küsimusele, kas omavaheline sõprus ja usaldus ning muudki eetilised parameetrid tuleks jätta tagaplaanile, kui kõne all on kirjandus.

Näidendi konflikt kahe naiskirjaniku vahel tekib pinnalt, kui eetiline on oma teoseid luues kasutada teiste tsitaate. "Vastust ma ei anna," ütleb Eva Klemets ja lisab, et seda teha olekski keeruline, kuna iga kord võiks olla tulemus erinev.

Kirjandushuvi või suured teadmised selles vallas ei ole Klemetsi sõnul absoluutselt vajalikud, kuna lugu on eelkõige kahest naisest. Ka leiab kavalehelt korraliku sõnaraamatu ja selgitusi kirjanike kohta, kelle nimed lavastuse tekstist läbi käivad. "Aga lugu saab edukalt jälgida ka siis, kui nende vastu huvi ei ole," lubab lavastaja.

Eesti publikule on Donald Margulies varasemast tuttav näidendiga "Õhtusöök sõpradega", mis esietendus 2001. aastal Eesti Draamateatris. "Õhtusöök sõpradega" pälvis 2000. aastal Pulitzeri auhinna ning näidendiga "Kogutud teosed" oli Margulies selle ihaldatud auhinna nominent.

"Kogutud teosed" tõlkisid Sven Karja ja Laur Kaunissaare. Lavastuse kunstnik on Aime Unt ja valguskunstnik Martin Makarevitš. Mängivad Külliki Saldre ja Hilje Murel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing