Maailma mõjukaim standardikogu tõi välja eestlaste tehnoloogial põhineva standardi

26. september 2008, 16:31

Maailmas kasutatakse igal aastal üle 40
miljardi looduslikust kummist kummikinda. Samuti võib miljardites kokku lugeda
kondoome ja lutte.

Paraku tekitab osa looduslikus kummis leiduvaid valke inimestel allergiat, mille sümptomiteks on nõgestõbi, ekseemid, higistamine ja sügelus. Lateksiallergia esineb maailmas umbes 15 protsendil meditsiinitöötajatest, tavapopulatsioonis on seda umbes ühel inimesel sajast.

Seetõttu on nii USAs kui Euroopas nõutud, et meditsiinis kasutatavaid kindaid testitaks lateksiallergeenide suhtes.

Sel nädalal jõudis Tartu biotehnoloogiafirmani Quattromed teade, et maailma mõjukaim, USA standardseerimiskogu ASTM International on kehtestanud uue standardi kummitoodetes lateksi allergeenide testimiseks, mis põhineb Quattromedi poolt välja töötatud FITkit testimistehnoloogial.

„Siit samm edasi oleks jõuda standardini, mis kehtestab tingimused USAsse imporditud kummikinnastele, et need oleks testitud meie tehnoloogial põhineva testmeetodiga,“ ütles Quattromedi müügi- ja turundusjuht Hardi Tamm (fotol). Koostöö kõigi maailma juhtivate kindatootjatega on käimas ning see annab tema sõnul põhjust uskuda, et sinnamaani ka jõutakse.

Hetkel on mitmel pool maailmas haiglatel nõudmine, et sisse ostetavate kinnaste allergeenide sisaldus oleks määratud FITkiti tehnoloogiaga. Eesti tervishoiuasutused selle vastu huvi ei ole tundnud. Küll korraldas kindaturu uuringu FITkiti testimist kasutades eelmisel aastal Eesti ravimiamet.

Quattromedi FITkit tehnoloogia on ELISA testil põhinev reagentide testkomplekt, mida saab tootja kasutada oma laborites või siis saata huvi pakkuvad materjalid Quattromedi laborisse testimisele. Võimalik on leida toodetest nelja levinumat lateksiallergiat põhjustavat allergeeni. Meetod on senikasutatutest tehnoloogiliselt erinev ning testi tundlikkus oluliselt suurem.

Tamme sõnul sarnaneb testmeetod protsessidega inimkehas, mille käigus tuntakse ära allergeene.

Tehnoloogiani jõuti allergiliste inimeste veres leiduvaid antikehi uurides, sealt oli võimalik määrata valgud, mis on allergeensed.

Tamme sõnul on meetod üllatuslikult huvi pakkumas ka sünteetilisi kummitooteid töötlevatele ettevõtetele. Nemad saavad testida ega tootmisprotsessis pole tooted saastunud loodusliku kummi allergeenidega, hetkel pole selleks otstarbeks olemas paremat lahendust.

Nõue teha allergeenide testi kehtib hetkel vaid kinnaste suhtes, kondoome ega lutte testima ei pea. Tamme sõnul on testid näidanud, et tihti paistavad kõrge allergeenisisalduse poolest silma aga hoopis laste õhupallid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. October 2008, 09:28
Otsi:

Ava täpsem otsing