Iidsetest haudadest leiti elu

28. september 2008, 20:56

Hauad pole ainult puhkekohaks surnutele –
iidsete Rooma haudade elututest sügavikest leiti elu.

Kaks haudadest avastatud uut bakteriliiki võivad aidata kaitsta monumente, kirjutatakse uues uurimuses, mis avaldati ajakirja International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology septembrinumbris.

Püha Callistuse katakombid on osa suurest 15-hektarilisest surnuaiast. Maa-alused hauad on pärit 2. sajandi lõpust ning nimetati paavst Püha Callistus I järgi. Katakombidesse on maetud enam kui 30 paavsti ja märtrit, kirjutas Physorg.

"Bakterid saavad maa-aluste haudade seintel kasvada ning tekitavad tihtipeale kahjustusi,” ütles Itaalias asuva Messina ülikooli professor Clara Urz?. „Leidsime katakombidest kaks uut bakteriliiki Kribbella rühmast ning usume, et need bakterid mängisid rolli katakombide lagunemises.”

Uurides monumente hävitavaid baktereid loodavad teadlased välja töötada meetodeid kultuuriväärtuste kaitsmiseks. Kaks avastatud bakteriliiki võivad toota ka kasulike omadustega molekule, näiteks ensüüme või antibiootikume.

"Katakombide erilised tingimused võimaldasid unikaalsete liikide väljaarenemise,” ütles Urzi. „Kaks erinevat Kribbella liiki avastati küllalt lähedastest kohtadest, mis näitab, et isegi pisikesed muutused mikrokeskkonnas võivad viia erinevate bakteriliikide väljaarenemiseni.”

Kribbella liike on leitud paljudest paikadest üle kogu maailma, alates Lõuna-Aafrika võidusõidurajast ja lõpetades keskaegse kaevandusega Saksamaal. Perekond avastati alles 1999. aastal, kuid sellest ajast peale on kirjeldatud mitmeid liike. Kaks rooma katakombidest leitud liiki kannavad nüüd nimesid Kribbella catacumbae ja Kribbella sancticallisti.

"Perekonna Kribbella ülemaailmne levik tekitab küsimusi selle grupi evolutsiooni kohta,” ütles Urzi. „Kui bakterid on väga vanad, kas lai geograafiline levik näitab siis perekonna stabiilsust? Või on sarnased bakterid erinevates paikades paralleelselt välja arenenud? Need küsimused muutusid pärast Rooma leide veelgi huvitavamaks.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. October 2008, 12:20
Otsi:

Ava täpsem otsing