Andres Arrak: Ansip tulistab puusalt

Mariliis Pinn 29. september 2008, 08:54

Kuigi majandusteadlane Andres Arrak pooldab
igati sotsiaalmaksu ülempiiri seadmist, tundub talle kohati, et Reformierakond
rebib head ideed kontekstist välja ega oska neid esitleda.

Mainori kõrgkooli ettevõtluse instituudi direktor ja õppejõud Andres Arrak leidis, et üksikuid ideid välja loopida pole põhjust. „Ansipi häda, ja üldse reformierakonna häda, ongi selles, et sageli käiakse õigeid asju välja huupi. Nagu puusalt tulistaks,“ ütles ta. Näiteks tõi ta Reformierakonna algatatud töölepinguseaduse eelnõu. „Teha vallandamine lihtsaks… Iseenesest õige idee, aga ta käis selle kõige idiootlikumalt välja, partneritega rääkimata,“ lisas Arrak.

Majandusteadlase sõnul ei saa ühtegi muudatusettepanekut vaadelda üksikuna, vaid need peavad olema osa paketist. Nii nagu ei saa lihtsalt niisama teha paindlikumaks vallandamist, pole võimalik eraldiseisvalt käsitleda ka sotsiaalmaksu ülemmäära kehtestamist.

„Mida valitsus saab teha, on muuta tööturud paindlikuks. Et tööjõu liikumine väikest lisaväärtust tootvatest majandusharudest kõrget lisaväärtust tootvasse majandusharusse oleks võimalikult sujuv,“ märkis Arrak. Tema nägemuses ei kao Eestist kuhugi traditsioonilised elualad, nagu põllumajandus, ent sellele peavad lisanduma teadmistepõhised majandusharud. Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonna arengule aitaks sotsiaalmaksu ülemmäära kehtestamine kindlasti kaasa.

Samuti peaks valitsus suutma hoida haridussüsteemi paindlikuna, et siinsel tööjõul oleks võimalus ümberõppeks. „Valitsus ei saa ettevõtetele öelda, et tooda ekspordivõimelist toodangut. Tema ülesanne on luua soosiv keskkond, et tööjõu kolimine lihtsast tööst keerulisemasse oleks võimalik,“ soovitas Arrak Ansipil mõelda ettevõtluskeskkonna parandamisele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. November 2008, 14:20
Otsi:

Ava täpsem otsing