Brasiilia üritab vihmametsade hävitamisele piiri panna

30. september 2008, 16:02

Aastaks 2015 loodab Brasiilia jõuda nii
kaugele, et vihmametsade pindala riigis enam ei vähene.

Brasiilia üks suuremaid loodusrikkusi on vihmametsad ning nende kiire hävimine on mitmes mõttes valus probleem kogu maailma jaoks.

Vihmametsad on koduks väga paljudele liikidele, kellest paljud jõuavad välja surra enne, kui inimesed neid tundma õpivad. Ning loomulikult võimendab vihmametsade hävitamine kasvuhooneefekti, sest taimedesse kogutud süsinikdioksiid vabaneb metsade hävides atmosfääri.

Nüüd on Brasiilia valitsus lõpuks astumas konkreetsemaid samme, mis loodetavasti panevad vihmametsade hävimisele piiri, teatas BBC.

Plaan on osakliimamuutuste vastasest plaanist, mille Brasiilia president Luiz In?cio Lula da Silva ligi aasta eest välja töötada lubas. Kasvuhoonegaaside vähendamise kohta Brasiilia esialgu mingeid lubadusi välja ei käi.

Kolm neljandikku riigi kasvuhoonegaasidest aga tulebki just metsade mahavõtmisest, mitte tööstusest. Seetõttu oleks vihmametsade kaitsmine suur samm edasi ka kliimamuutuse vastases võitluses.

Metsade pindala kavatsetakse säilitada massiivsete istutusprogrammide abil. Seitsme aasta pärast peaks praeguse plaani kohaselt iga maha võetud puu asemele istutatama uus. Keskkonnaministri Carlos Minci sõnul kavatsetakse lisaks aktiivsele istutusprogrammile võtta senisest oluliselt tõsisemalt käsile ka metsavargad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. December 2008, 20:59
Otsi:

Ava täpsem otsing