Eelmisel aastal oli eelarve ülejääk 2,7%

Mariliis Pinn 30. september 2008, 09:43

Eesti valitsemissektori eelarveülejääk oli
2007. aastal täpsustatud andmetel 2,7% ja konsolideeritud võlatase 3,5%
sisemajanduse koguproduktist (SKP), teatas statistikaamet. Valitsemissektori
võlatase on kümnendi madalaim.

Majandusaasta aruannete põhjal täpsustatud andmetel oli 2007. aasta valitsemissektori koondeelarve 6,4 miljardi krooniga ülejäägis. Keskvalitsuse eelarveülejääk oli 2,6% SKP-st ja sotsiaalkindlustusfondide ülejääk 0,6% SKP-st. Kohalikele omavalitsustele kuuluvate sihtasutuste arvestustesse kaasamine tõi täpsustuse kohalike omavalitsuste sektori koondeelarvete tasakaalu kohta: sektori defitsiit suurenes võrreldes esialgsete andmetega 0,5%-ni SKP-st (+0,2%).

Valitsemissektori võlatase oli 2007. aastal kümnendi madalaim: 3,5% SKP-st. Kui keskvalitsuse võlatase langes mullu 2006. aastaga võrreldes 25% võrra, siis kohalike omavalitsuste sektori laenamine kasvas 9%, moodustades endiselt üle kahe kolmandiku kogu valitsemissektori võlast.

Valitsemissektor hõlmab peale riigi- ja kohalike omavalitsusasutuste ka riigi ja kohalike omavalitsuste asutatud sihtasutusi, avalik-õiguslikke juriidilisi isikuid ning mitteturutootjatest avalikke ettevõtteid. Valitsemissektori konsolideeritud eelarve peegeldab lisaks riigi- ja kohalike omavalitsuste eelarvete tulude ja kulude tasakaalule ka riigi ja kohalike omavalitsuste asutatud sihtasutuste, avalik-õiguslike juriidiliste isikute ning mitteturutootjatest avalike ettevõtete eelarvete tulude ja kulude tasakaalu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. September 2008, 09:43
Otsi:

Ava täpsem otsing